Et tilbakeblikk på Tromsøs Intermesso i Eliteserien som avgjøres til helga

2. mars 2017
By

     Tromsøs Eliteserielag 2016/17 på Egon i Oslo – Benjamin Arvola var ikke til stede
Endre, Gunnar og Mads fremst, Edit og Monika bak
Foto: Anniken Vestby

Du kan lese om Preludiet i Eliteserien for Tromsø Sjakklubb på denne lenken

Mellomspillet i eliteserien, rundene 4-6 av totalt 9 runder, ble spilt i Oslo helga 13. til 15. januar i forsikringsselskapet Codan sine flott lokaler. Tromsø skulle opp mot umulige OSS som så ofte urettmessig har ervervet seg alle lagpoengene mot Tromsø i lagmatcher der de ved flere anledninger har stått til tap. Jeg husker spesielt godt året 1996 – det året Tromsø endte på 4.plass blant 8 lag i lag-NM finalen i Drammen. Vi hadde den gang to hengepartier, altså partier som skulle gjenopptas dagen etter, mot nettopp OSS og vi spilte for medaljer – faktisk sølv! Men i disse to hengepartiene viste analysene våre at vi burde ta 1.5 av 2 mulige og da ville vi vinne matchen knepet. I stedet tok vi 0.5 av 2 mulige og tapte matchen knepent! Den gang var det jeg som spilte førstebordet til Tromsø og slike minner fester seg og varer livet ut. Så dere er advart Tromsø 1!

Partiet Emanuel Berg vs. Benjamin Arvola havnet blant annet i VG og Dagbladets sjakkspalter…
Foto: Anniken Vestby

Tromsø spilte altså mot OSS i 4. runde og hvilken tøff match det ble! Ikke minst fordi Benjamin Arvola flesket til og nedsablet angrepsspiller Emanuel Berg på førstebordet med mye flott angrepsspill som svart. Arvola er særdeles god når han er i form og hadde han satset på sjakken, og ikke lagt like mye ned i alle de andre gjøremålene i livet, så ville han fort blitt stormester i sjakk. Det er min klare oppfatning. Når 14 år gamle Tor Fredrik Kaasen så spilte en saklig og grei remis med de hvite brikkene mot stormester Leif Erlend Johannessen så det lyst ut for Tromsø-laget som hadde pluss-score mot Oslolaget i de to vanskeligste bordene i matchen. Det kunne bare gå en vei – mot en spennende avslutning på denne matchen som virkelig ble en rysare!

Edit Machlik tapte for OSS – men møtte eliteseriens konge så langt – IM Lars Oskar Hauge
Foto: Anniken Vestby

Edit Machlik på fjerdebord kom fint ut av åpningen i en klassisk hollandsk mot IM Lars Oskar Hauge, men rundt trekk nr. 20 snudde det hele og så gikk det i nedoverbakke som i et stup som aldri sluttet å stupe. En klokkeren nedspilling fra Hauge og en klar Osloseier i dette partiet for Eliteseriens toppscorer Hauge som har 5/5 etter de to første helgene i Eliteserien 2016/17 – sterkt! Du kan se Edit sitt parti med Stockfish analyser her. På femtebord spilte Mads Vestby-Ellingsen mot FM Sebastian Mihajlov med de svarte brikkene en Grunfeldindisk åpning der han leverte fra seg mye spennende sjakk med kombinatoriske bukkeritt og det som verre er. Han fintet, han lurte og han ofret hemningsløst og fikk etter hvert valuta for pengene. Riktignok sto han til klart tap underveis – men når røyken begynte å legge seg feilet Mihajlov grovt og Mads kunne vunnet gjennom 35…Dc4! som er så vakkert at du nesten bør se det selv.

Sebastian Mihajlov vs. Mads Vestby-Ellingsen, Eliteserien 2016/17, 4. runde:

1…Dc4! og vinner.

Med dobbelt trussel mot dronningen og tårnet på f1 – og bytter hvit dronninger på c4 vinner fribøndene. Hvit er fortapt etter dette trekket!

 

Mads Vestby-Ellingsen i kjent positur tenker og tenker…
Foto: Anniken Vestby

Dessverre så ikke Mads denne vinsten når den først dukket opp, og partiet endte remis. Du kan se Mads sitt parti med Stockfishanalyser her. Hva så med Gunnar Lund som svart på 6.bord? Gunnar spilte skotsk mot Daniel Jakobsen Kovachev og sto etter åpningen helt OK og i det tidlige midtspillet fikk han større og større fordel etter det fine 17.Sd4!. Du kan se partiet med Stockfish-analyser her. Fordelen var til slutt til å ta og føle på og selv om Gunnar aldri sto til vinst, så satt han i førersetet. Men det var før sluttspillmusklene til Jakobsen Kovachev satte inn. I klassisk OSS-ånd nedspilte han Lund i sluttspillet og vant. Trist da Gunnar sto godt, men moralen er. Tren på sluttspill!

Juniornorgesmester Endre Machlik kunne avgjort det hele mot OSS!
Foto: Anniken Vestby

Dermed sto det altså 2.5 – 2.5 i matchen og alt skulle avgjøres av IM Nicolai Getz fra OSS og regjerende junior-Norgesmester Endre Machlik fra Tromsø på tredjebord. Endre spilte godt og det ble rapportert at han sto til gevinst i sluttspillet, kunne hele matchen gå Tromsø sin vei? Kunne vi endelig slå fienden i sør som vi aldri før har slått? Hvor fortjent i så fall! Men Endre fikk det ikke til å klaffe i sluttspillet – han tapte et særdeles sterkt fordelaktig sluttspill og OSS vant matchen til slutt. Men en thrillermatch ble det – det kan ingen ta fra det unge Tromsø-laget som virkelig imponerte på den andre fredagen i januar som altså var fredag den 13… for Tromsølaget. Dermed tapte vi matchen 3.5 – 2.5. Godt at det går flere tok.

Sjekk også TromsøSjakk på Facebook:

Anniken Vestbys fredagsbilder, del 1.
Anniken Vestbys fredagsbilder, del 2.

Lørdag og tøff motstand. Tromsø skulle opp mot Vålerenga og dette ble en match som Tromsølaget ikke spilte spesielt godt i. De ble feid av brettet med hele 6-0 og fikk smake pisken hele veien. Ikke noe kjære mor med andre ord. Benjamin Arvola på førstebordet fikk kjenne på følelsen av å spille mot en sterk stormester da Evgeny Romanov presset og presset han fra skanse til skanse og selv om Benjamin lenge sto imot, så kom den avgjørende feilen til slutt i trekk 34 og alt var over. På andrebordet fikk Tor Fredrik Kaasen mot seg en Stonewall hollansk fra leiesoldat GM Marin Bosiocic og etter åpningen sto Tor Fredrik forferdelig godt – ja, han må ha hatt en vunnet stilling – men så gikk det raskt over og i trekk 23 kom den avgjørende feilen og selv om Tor Fredrik sprellet til trekk 35 – så var løpet kjørt allerede etter hans 23.Le4??. Mye bedre var det å gå til motangrep med 23.Dc3 i dette partiet.

Monika Machlik spilte strålende mot 1911 – hun er da også nest beste poengplukker med 2/5 for laget sitt
Foto: Anniken Vestby

Stormester Kjetil A. Lie (2524) smeller vanligvis til med angrepsspill av klasse og han spiller ofte engelsk som Endre nok var godt forberedt på. I stedet spilte GM Lie Londonsystemet mot Machlik og det viste seg å være et særdeles godt valg da han tidlig fikk opp en drepende fordel som han spilte hjem. Søstrene Machlik fikk det ikke til de heller og Edit tapte for IM Kristian Stuvik Holm, mens Monika tapte for lynhaien IM Johan-Sebastian Christiansen. Da også Mads Vestby-Ellingsen måtte bite i det sure eple i denne runden ble det altså et sviende 6-0 tap mot Vålerenga for det unge Tromsølaget som er aller yngst med god margin – i Eliteserien i sjakk.

Anniken Vestbys lørdagsbilder, del 1
Anniken Vestbys lørdagsbilder, del 2
Anniken Vestbys lørdagsbilder, del 3

Benjamin slo både en IM og en GM i forrige eliteseriehelg – kan han gjenta bragden?
Foto: Anniken Vestby

Søndag og 1911 fra Oslo satt på den andre siden av brettene. På førstebord betød det at Benjamin Arvola skulle opp mot IM Frode Elsness med de hvite brikkene – en fin oppgave for talentet fra Kirkenes som bor og studerer i Tromsø der han også sitter i kommunestyret for SV. Benjamin smelte til med en gammel variant i skotsk som han virkelig har lagt sin elsk på med 10.h3 i en klassisk variant. Selv om Elsness er sterk ble det spill mot ett mål – svarts – og Benjamin spilte hjem hele poeng for Tromsølaget på lekent vis. Godt levert! Dermed er unge Benjamin Arvola i god rute til å ta et IM-napp under dette mesterskapet da han har en ratingprestasjon på hele 2445! Kravet er å komme over 2400 og i tillegg må han ha møtt et visst antall tittelholdere – noe han alt har gjort. Vi har derfor stor tro på napp for Benjamin og du kan se hans lekne parti mot IM Elsness her.

14 år gamle Tor Fredrik Kaasen har to IM-napp og mord i blikket før siste seriehelg i eliteserien!
Foto: Anniken Vestby

På andrebord tapte Tor Fredrik Kassen klokkerent for en sterkt spillende dobbelt Norgesmester i sjakk. Stormester Frode Olav Olsen Urkedal spilte sterkt og vant fortjent. Du kan se partiet her med lette Stockfishanalyser. Urkedal var aldri truet i dette oppgjøret og forhåpentligvis var det mye god læring underveis for Tor Fredrik. Endte Mahclik på tredjebord møtte stormester og Magnus sin første trener Torbjørn Ringdal Hansen til kamp. Endre spilte lenge godt i motbakke, men da han gjorde en merkelig kongemanøver til g3 i trekkene 22-24, så endret kampbildet seg til svarts fordel. Allikevel kom ikke Ringdal Hansen noen vei før Endre bukket under i trekk 35 med et stort smell. Synd! Åpningen var original 1. d4 Sc6!? fra stormesteren.

På fjerdebordet fikk Edit Machlik London-systemet mot seg og jeg tror hele Mahclik-familien må studere den varianten grundig til siste spillehelg. Motstander var Joachim B. Nilsen og han fikk opp en fin fordel uten å forta seg og det ble en klokkeren nedspilling uten motspill av noe slag for Edit. Pent av IM Joachim B. Nilsen dette. Monika Machlik spilte opp til dans mot Lucas Rinaldi i firbondevarianten og spilte en spennende remis med sjanser begge veier, men der Monika hadde den største scoringssjansen da hun sto til vinst i trekk 26. Vi tar en titt på hvordan hun kunne ofret dronningen sin:

Monika Machlik – Lucas Rinaldi, Eliteserien 2016-17, sjette runde:

Her spilte Monika 26. Dd2? og partiet endte remis. Det ingen av spillerne så var:

26. Lxd4!! Txe1+ 27. Txe1 og alle hvits trusler lar seg ikke parere! En vakker avslutning kunne må vært: 27…Dg4 28. Se7+ Kf7 29. Txf5+ Ke8 30. Sc6+ Kd7 31. Te7+ Kxc6 32.b5 matt!

Så Monika hadde altså sjansen, men remis mot en sterk motstander er fullt ut godkjent det. Du kan se partiet med lette Stockfish analyser her. Gunnar Lund fikk det tøft mot Eivind Olav Risting som sammen med Jøran Jansson, helt uten sammenligning forøvrig, er de to mest ekstreme i sjakk-Norge når det kommer til det å variere i spillestyrke. Eivind Olav spiller den ene dagen som en stormester og den neste dagen spiller han som seg selv igjen. Slike spillere er kjipe å møte på gode dager og Eivind Olav spilte et mønsterparti i Nimzoindisk mot Gunnar Lund som det virkelig står respekt av – ingen skam å tape da selv om en selvsagt kunne spilt bedre selv og et tap er ergerlig. Du kan se partiet med lette Stockfish analyser her.

Tromsølaget i aksjon mot OSS fredag kveld – det ble en tøff helg med tre tap, men potensielt stort læringsutbytte!
Foto: Anniken Vestby

Dermed ble det en tung helg for Tromsølaget der den store solstrålen i laget ble Benjamin Arvola som er på vei mot et IM-napp og heder og øre. 4.5 – 1.5 tap ble det for 1911 sitt sterke lag og det er ingen skam. Dette var den dårlige nyheten. At Intermessoet ikke gikk Tromsø sin vei i årets Eliteserie. At vi tapte noe ufortjent for OSS, at laget ikke spilte opp mot sitt beste i kampen mot 1911 og at Vålerenga ble alt for sterke. Men det er lystegn på himmelen også, som peker mot en bedre fremtid. Da tenker jeg på Benjamin Arvola og hans flotte spill mot GM Emanuel Berg og IM Frode Elsness. På Tor Fredrik Kaasen som stadig tar steg og på en spennende match mot OSS. Men først og fremst tenker jeg på mulighetene i fortsettelsen av eliteserien og siste spillehelg.

Ja, for et hvert musikkstykke med respekt for seg selv har et Postludium, og det har også eliteserien i sjakk. En spennende avslutningshelg der Tromsø Sjakklubb skal spille tre avgjørende matcher som vil være alfa og omega for om de overlever i serien, noe som er målsetningen vår, eller om vi rykker ned. Jeg skriver vi, for jeg tror alle i Tromsø Sjakklubb støtter opp om laget, og identifiserer seg med det. Nå gjenstår det altså kun en helg med seriesjakk og den spilles førstkommende helg. Der ønsker vi mannskapet vårt alt godt og krysser både fingre og tær!

Denne gjengen reiser på nytt til Oslo for å spille eliteseriesjakk for Tromsø
Foto: Anniken Vestby

Til Oslo for seriefinale reiser Benjamin Arvola, Tor Fredrik Kaasen, Endre Machlik, Edit Machlik, Mads Vestby-Ellingsen, Monika Machlik og Gunnar Lund. Et spennende lag som skal spille sjakk i en spennende helg. Anniken Vestby er med som sjakkmamma, reiseleder, fotograf, humørspreder og inspirator. De møter i tur og orden BlackKnights, Nordstrand og Asker på henholdsvis fredag, lørdag og søndag. Det er dermed kjempeviktig å få en flying start mot BlackKnights fredag kveld for å få lagpoeng nok, for å få selvtillit og for å skape en base som det kan bygges videre på. Tvi Tvi! Helga ser ellers slik ut for Eliteserien i sjakk:

7. runde (fredag 3.3.2017 kl 18:00)

Tromsø – Black Knights
Stavanger – OSS
Bergens – 1911
SK 96 – Vålerenga
Nordstrand – Asker

8. runde (lørdag 4.3.2017 kl 12:00)

Tromsø – Nordstrand
Stavanger – Asker
Black Knights – Bergens
OSS – Vålerenga
1911 – SK 96

9. runde (søndag 5.3 2017 kl 10:00)

SK96 – Black Knights
1911 – OSS
Vålerenga – Stavanger
Nordstrand – Bergens
Asker – Tromsø

(Kilde: Norges Sjakkforbund / Turneringsservice)

Tromsø ligger dermed nederst på tabellen med 0 poeng og må ha en sterk avslutning for å overleve i den øverste serien. SK 1911 leder litt overraskende med full pott og 12 poeng, mens OSS snuser de i nakken med like mange poeng, men med færre individuelle poeng. Vålerenga ligger på tredjeplass og det er trolig mellom disse tre det står om medaljefordelingen siste spillehelg. Stavanger med Espen Forså Fra Tromsø har sikret seg plassen sin etter alle solemerker og det samme har Nordstrand gjort. Bergen har et fast grep om fjerdeplassen – så gjenstår det å se se hvordan bunnstriden mellom Asker, SK 96, Black Knights og Tromsø går – det blir spennende å følge!

Anniken Vestbys søndagsbilder, del 1
Anniken Vestbys søndagsbilder, del 2
Anniken Vestbys søndagsbilder, del 3

Espen Forså fra Tromsø og hans Stavanger klarer seg i øverste divisjon – Espen har bidratt med 3/6 mulige
Foto: Anniken Vestby

Tabellen i Eliteserien etter 6 av totalt 9 runder:

1. SK 1911 6 6 0 0 12
2. OSS 6 6 0 0 12
3. Vålerenga 6 5 0 1 10
4. Bergens 6 4 0 2 8
5. Nordstrand 6 3 0 3 6
6. Stavanger 6 3 0 3 6
7. Asker 6 1 1 4 3
8. SK 96 6 1 0 5 2
9. Black Knights 6 0 1 5 1
10. Tromsø 6 0 0 6 0

Alle resultater for andre seriehelg finner dere i Turneringsservice

Kampene til helga kan følges LIVE hos Chessbomb der dere også finner tidligere runder

Til slutt ser vi på Benjamin Arvola sin kampseier mot stormester Emanuel Berg:

Tromsø Sjakklubb på Facebook