Akkurat en måned til Norgesmesterskapet i sjakk 2016 i Tromsø

8. juni 2016
By

Utvikt over Tromsø

Norgesmesterskapet i sjakk 2016 spilles i Tromsø 8.-16. juli 2016
Foto: Bjørnar Pedersen

Landsturneringen 2016 i Tromsø

Akkurat som skyttermiljøet har sitt Landsskytterstevne hver sommer, så har sjakken sin Landsturnering. Det er årets store sportslige- og sosiale sjakkhøydepunkt her hjemme. Spillere fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør kommer til Tromsø under NM-uka som strekker seg fra 9-16 juli. Denne storturneringen, med mange hundre deltakere, spilles i Tromstunhallen som altså skal huse rundt regnet 400 ivrige sjakkspillere. Der skal det blant annet kåres vinnere i mange ulike aldersklasser – og i seks av disse klassene kåres det en offisiell Norgesmester. Det er i klassene Elite der Norgesmesteren i sjakk kåres, og her er stormester Simen Agdestein den aller største forhåndsfavoritten i år. Ellers kåres en Norgesmester i klasse Senior (over 60 år), i klasse Junior (16-20 år), klasse Kadett (14-16 år), klasse Lilleputt (12-14 år) og Klasse Miniputt (under 12 år).

 

Espen Forså Vårsjakken 2016  Arrangørklubbens Espen Forså i øverste klasse
Foto: Anniken Vestby

Eliteklassen med en Tromsøspiller

I øverste klasse der det spilles om en Norgesmestertittel, og tradisjonelt sett også om en kongepokal, har Tromsø med en deltaker blant de 22 utvalgte som får spille i denne gjeve klassen. Han heter Espen Forså, og kommer fra en sjakkfamilie i Tromsø der lillesøsteren Elise (22) har deltatt på ungdomslandslagene til Norge i mange år. Espen fyller 26 år i år og han er dermed født samme år som Magnus Carlsen, og han gikk da også videregående skole sammen med Magnus i Bærum på Norges Toppidrettsgymnas (NTG). Der utviklet Espen seg som sjakkspiller med lærer Simen Agdestein som læremester og blant medelevene befant altså Magnus Carlsen seg og også Jon Ludvig Hammer som i dag er stormester i sjakk og TV-kommentator. Espen har spilt i Norgesmestergruppen tre ganger tidligere og han har en knallsterk 6.plass fra 2009 som beste resultat. Dette resultatet skal bli meget vanskelig å matche i år da Espen ikke har satset så mye på sjakk de siste årene, og da gruppen er meget sterk i år. Men et håp om å komme blant de 10 beste bør Espen Forså ha – så regner de fleste med at gullet i år vil stå mellom stormester Simen Agdestein, stormester Frode Urkedal eller stormester Kjetil A. Lie. I alt 4 stormestre og 10 internasjonale mestre kommer til Tromsø for å kjempe om NM-gull.

TFKTor Fredrik Kaasen kan ta juniorgull om alt klaffer!
Foto: Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb håper på NM-gull på hjemmebane

Pål Røyset vant Junior-NM i 1992 i Kristiansund og Espen Forså vant Junior-NM i Tønsberg i 2008 – det er de to gjeveste gullmedaljene Tromsø sjakklubb har fra Norgesmesterskapet i sjakk. I øverste klasse har klubben aldri vunnet. I år håper klubben at det gode juniorarbeidet de siste 15 årene virkelig skal gi gode resultater i de yngste klassene. I juniorklassen stiller hele 4 Tromsø-væringer til start som gullmedaljekandidater og det vekker oppsikt også nasjonalt! Yngst av dem er det 13 år gamle stortalentet Tor Fredrik Kaasen som ble Norgesmester på Lillehammer i 2013 i klasse miniputt. Kaasen deltar i år som en av de yngste i klasse junior – selv om han enda i 7 år til kan spille i denne klassen. Tor Fredrik er rangert som Norges sterkeste 13-åring i sjakk og drømmen hans er å bli stormester i sjakk (GM). Veien dit er lang og tornefull, men et NM-gull på hjemmebane hadde nok gjort godt også i denne sammenhengen da det gir automatisk eliteplass neste år og oppdrag for Juniorlandslaget vårt. Kassen er rangert som nr. 2 i juniorklassen med kun en Oslo-spiller foran seg på forhåndsrangeringen.

Machlikene
Tre blad  Machlik som alle kan gjøre det meget skarpt!

Foto: Anniken Vestby

Machlik-familen kan ta gull for Tromsø i juniorklassen!

Tromsøs sterkeste sjakkfamilie er utvilsomt familien Machlik med Edit, Monika og Endre i spissen under årets NM. Alle tre skal spille i juniorklassen og selv om søstrene Edit og Monika er to år eldre enn Endre – så er lillebror blitt like god som de to søstrene, og de kniver alle om å være best i familien. I årets juniorklasse er Endre rangert som nr. 5, Edit som nr. 6 og Monika som nr. 8! Under fjorårets NM tok Monika en knallsterk 4 plass «blant gutta» – blir det pallplass i år? Det blir spennende å se for en ambisiøs spiller som har 1000 baller i luften ved siden av sjakken. Ja, tvillingene Edit og Monika går ut av videregående skole på NTG-Tromsø nå i vår, de spiller begge fotball i 2.divisjon for TIL sine damer og i tillegg spiller begge instrumenter og dyrker også musikken på fritiden. Musikk driver 16 år gamle Endre også på med, og det blir spennende å se hvem som er best i familien Machlik under NM på hjemmebane i Tromsø.

 

Mads og GunnarMads Vestby Ellingsen og Gunnar Lund er to av essene til Tromsø i Kadettklassen!
Foto: Anniken Vestby

 

Kadettklassen – under 16 år med knallsterk deltakelse fra arrangørklubben

Tromsø sjakklubb har en knallsterk 2002-årgang som det går gjetord om. Tor Fredrik er nevnt, men også Mads Vestby Ellingsen, Gunnar Lund, Kirill Fedchuk, Benjamin Halvorsen og Harald Christian Vestjord gjør det meget skarpt i sin aldersklasse og alle er rangert blant Norges 15 beste spillere i sin årgang! Om en av disse vinner Kadettklassen vil det være oppsiktsvekkende siden de er så unge, men noen umulighet er det ikke. I tillegg får vi møte landslagsspilleren for jenter, Elise Sjøttem Jacobsen, i denne klassen – som blir en av de mest spennende under Norgesmesterskapet sett med Tromsø-øyne.

TM
Torbjørn Valvåg på 9 og Mathias Lind Schouten på 10 år er to store Tromsø-talenter
Foto: Anniken Vestby


I miniputtklassen har Tromsø to topp-10 kandidater

Torbjørn Valvåg og Mathias Lind Schouten er bare 9 og 10 år gamle, men begge har allerede slått garvede klubbspillere som har spilt turneringssjakk et helt liv – og de to stortalentene fra Tromsø kan lage spenning i miniputtklassen på hjemmebane i Tromsø. Torbjørn er allerede rangert som nr.6 i Norge i sin aldersklasse – født i 2006 – i likhet med Mathias som er nr. 6 i Norge for spillere født i 2005. Begge raser oppover på Norges-rankingen i øyeblikket og en skal ikke se bort fra et kjemperesultat på en av disse to under NM i Tromsø. Alt i alt må Tromsø altså satse på ungdommen under årets Norgesmesterskap – det blir spennende!

Tromsø Sjakklubb på Facebook