NM i lyn- og hurtigsjakk 2018: Torbjørn imponerte!

7. januar 2018
By

   12 år gamle Torbjørn Valvåg strålte etter en nær endeløs seiersrekke på hele 6 partier!
Foto: Anniken Vestby

 

Først må en bare ta av seg hatten – bøye seg i støvet og la seg imponere over Simen Agdestein. For en spiller! For en mann! For en kampånd denne karen besitter! 50 år gammel smeller han til og tar The Double i NM i lyn- og hurtigsjakk! Ingen over, ingen ved siden av – Simen er stor! NM i lynsjakk hadde hele 329 deltakere og blant disse ble Simen altså mester på hele 8 av 9 mulige. Sterkt! Nestemann ble IM Johan-Sebastian Christiansen foran GM Kjetil A. Lie. Begge disse er fra Vålerenga og begge tok 7.5 poeng i en sterk gruppe.

 

Hotellet Scandic Ambassadeur i Drammen var vertsted for NM i lyn- og hurtigsjakk i år
Foto: Anniken Vestby

Var lynsjakken fredags kveld sterk, så ble hurtigsjakken lørdag og søndag meget sterk. Her møtte hele 6 stormestre opp til kamp over 10 runder i Drammen. Spillestedet var Scandic Ambassadeur og igjen var det Simen Agdestein som stjal showet. GM Jon Ludvig Hammer gjorde riktignok et framragende prestasjon ved å gå tapsfri gjennom feltet og score meget pene 8.5 av 10 mulige. Over et normalresultat selv for Jon Ludvig. Men Simen sin skute lot seg ikke stoppe. Den fosset frem som en isbryter vinterstid og smelte til kai med 9 av 10 mulige poeng ombord. Uhyre sterkt! Simen er et fenomen og det ville vært artig å se han i senior-VM for spillere over 50 år i år. Kan Norge ta en verdensmestertittel til ved Simen? Klart! Han har det inne og er han motivert og kommer i flytsonen tror jeg ingen kan stoppe Simen i et slikt VM!

Simen Agdestein tok The Double og imponerte en hel sjakknasjon!
Foto: Anniken Vestby

Tromsø SK hadde en rekke spillere på plass i Drammen denne helga og den største stjernen ble igjen Torbjørn Valvåg som virkelig imponerte i sin beste disiplin – hurtigsjakk! Hurtigtoget fra Workinnmarka lot seg ikke stoppe i B-klassen på slutten av turneringa. Med to dampturbiner som jobbet på spreng fosset Torbjørn-toget fremover i de 6 siste rundene og klatret raskere oppover turneringstabellen enn noen andre i denne turneringa klarte å gjøre det på slutten. Han smelte rett og slett til med Fischerscoren 6/6! – og dermed for han opp fra en svært beskjeden 96. plass etter 4 runder til en meget hederlig 9. plass etter 10 runder! Slik skal det gjøres – full gass, aldri se deg tilbake og ta kun et parti av gangen!

Torbjørn ble med dette nr. 9 totalt i B-klassen og han fikk sin premie for 2.plassen i klasse 3 i denne sterke hurtigsjakkturneringa i Drammen. Da gikk det tyngre i lynsjakken der han stilte i A-klassen og det ble tøft da han fikk 2/9 mulige og en 83 plass i feltet som talte 86 deltakere. Allikevel er det det en lærer av i den alderen selv om det aldri er lurt å tape mer, ved å spille i en høy klasse, enn det selvtilliten og kampmoralen takler. Torbjørn kampmoral kom på topp siste spilledag der han fosset frem og tok 5 strake serie i hurtigsjakken – vi er imponert!

 

Torbjørn Valvåg var stolt som en hane, som seg hør og bør, da han smelte til med en eventyrlig serie
Foto: Anniken Vestby

Mathias Lind Schouten fikk det heller ikke til å klaffe i lynsjakken i A-klassen 2.5 av 9 mot overkommelig motstand er under hans normalnivå. Da var det nok godt for 12-åringen fra Skjelna i Tromsø å smelle til med en brillefin prestasjon i hurtigsjakken der han tok sterke 6.5 av 10 og endte på en flott 24. plass totalt blant hele 146 deltakere. Mathias fikk premien som beste Lilleputt på 1000 kroner! Mathias og Torbjørn er TSKU sitt gull i de yngre årsklassene for øyeblikket og det kan gå mange år til vi får like sterke spillere opp på landsbasis relativt sett i sine årsklasser og det er artig å følge de to humørsprederne fra sidelinja.

 

Mathias Lind Schouten fikk en premie på 1000 kr for beste Lilleputt
Foto: Anniken Vestby

 

Mads Vestby Ellingsen varierer mye i prestasjonene for tiden og er klart sterkere i langsjakk enn det han er i lyn- og hurtigsjakk sammenlignet med andre spillere. Mads var i Drammen og han spilte selvsagt i den sterke A-klassen i begge turneringer. I lynsjakken ble Mads nr. 33 av 86 spillere med 5 av 9 mulige. I hurtigsjakken tok Mads 6 av 10 mulige og med en 1966-prestasjon i FIDE-hurtigrating gjorde han det noe svakere enn eget elo-tall tilsier.

Mads var ikke helt på hugget og dro hjem uten den suksessen han har hatt så mange ganger før
Foto: Anniken Vestby

Benjamin Halvorsen var også på plass og det samme var Hans-Henry Jacobsen – begge spilte i B-klassen. Hans-Henry gjorde en fin figur i lynsjakken der han tok pene 5.5 av 9 og endte på en oppløftende 30. plass blant hele 121 deltakere. Benjamin tok 4 av 9 og med en 76. plass var han neppe helt fornøyd denne gang. Både Benjamin og Hans-Henry tok 4.5 i hurtigsjakken der Benjamin ble best av de to på sin 88.plass blant hele 146 deltakere.

 

Benjamin fikk heller ikke brikkene helt til å gli i helga – men det kommer alltid nye sjanser!
Foto: Anniken Vestby

 

Vi la også merke til at sjakkpappa Ken Ronny Schouten tok finfine 5 av 10 mulige i hurtigsjakkens C-klasse. Men særlig la vi merke til Christians Grundekjøn sin meget flott plassering i NM i hurtigsjakk. Den tidligere Tromsøspilleren endte på en meget sterk 24. plass totalt med sterke 6 poeng etter blant annet å ha slått GM Torbjørn Ringdal Hansen underveis. Vi la også merke til at Berge Østenstad var tilbake i storform i hurtigsjakken og forfrisket med en supersterk tredjeplass.

 

Christian Grundekjøn slo selveste Torbjørn Ringdal Hansen – da er det lov å smile bredt!
Foto: Anniken Vestby

Det meldes om en fin turnering i Drammen. Litt kluss ble det med Turneringsservice fredag kveld etter at over 300 deltakere meldte seg på lynsjakk-NM – det tilgir vi arrangøren. I tillegg ble det noe rot under premieutdelingen. Lørdag unnet familiene Schouten, Valvåg, Vestby med Øye-Strømberg og Unneland seg middag på Burgerland. Anniken fikk lagt ute mange fine bilder du finner på Sjakk-Tromsø i løpet av helga og Torbjørn Valvåg noterte i etterkant ned sin flott vinst i dragen fra hurtigsjakken der han slo på stortromma og vant i den helt store stilen etter en vill kongevandring fra hvit.

Ken Ronny trenger ingen grunn for å smile! Men han hadde faktisk to: Både han og Mathias gjorde det finfint!
Foto: Anniken Vestby

Hans-Henry gjorde sin saker bra i lynsjakken med 5.5 av 9 mulige
Foto: Anniken Vestby

 

Resultater i Turneringsservice for lynsjakken  A  B  C

Resultater i Turneringsservice for hurtigsjakken A  B  C

 

Bilder ved Anniken Vestby

SjakkTromsø sine bilder på Facebook: Lynsjakken 1  2

SjakkTromsø sine bilder på Facebook: Hurtigsjakken 2  3

 

Her er Torbjørns drageparti som i hvert fall er litt originalt:

Tromsø Sjakklubb på Facebook