Et tilbakeblikk: Gjøvik GP 2017 – Mads og Mathias imponerte

14. juni 2017
By

Johannes Haug og Mads Vestby-Ellingsen delte pengepremien for 1.-2. plassene sine
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Årets Gjøvik Grand Prix ble en stor suksess med hele 82 deltakere fordelt på to klasser. Turneringen ble spilt første helga i mai og Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund og Mathias Lind Schouten var på tokt langs Mjøsas bredder. Til slutt gikk Johannes Haug helt til topps med 4.5 av 5 mulige, men Mads kapret andreplassen, og med delte pengepremier mellom de to og samme poengsum, og en ratingprestasjon på hele 2461 for Mads – var vår mann strålende fornøyd og han fremsto da også som en ekte vinner. På tredjeplass kom Gjøviks store sjakksønn, tidligere juniornorgesmester Lars Hjelmås. Når vi vet at sjakkpersonlighetene Øystein Brekke, som var turneringsleder, og Hans Olav Lahlum, som bor på Gjøvik, begge var til stedet – så ble det en stor og viktig turnering for Gjøvik SK. Alt i alt deltok det hele fem FM’er på Gjøvik – men høyest ratingprestasjon hadde likevel Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø med sine 2461 – sterkt! Han tok dermed med seg 85 fete elopoeng i baggen hjem til Tromsø og han slo blant annet FM Vegar Koi Gandrud (2332). Vel blåst Mads!

 

Mads vant det innbyrdes prestisjeoppgjøret mot Gunnar Lund
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

 

Gunnar Lund tapte i siste runde og det ødela mye av turneringa hans. Dermed endte Gunnar på 2/5 og han falt mye i rating. 27. plasser samler han heller ikke på, men da er det godt å vite at Gunnar slo tilbake med et brak under NNM i Tromsø i pinsehelga der han smelte til med en førsteplass i klasse 1. I tillegg fikk ungdomsskolemestrene fra Tromsø, Mads og Gunnar, som jo ble mestre for ungdomskoler uka før Gjøvik GP – med seg lynsjakken på Gjøvik. Der fikk de fem beste en bokpremie og både Mads, som endte på en sterk andreplass og Gunnar som endte på en ditto sterk fjerdeplass, fikk hver sin bok. Tromsø SK settes på kartet i stadig flere turneringer.

 

Mathias Lind Schouten imponerte stort ved å spille remis mot sin første FM i sjakk
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

 

Mathias Lind Schouten har tatt steget opp i A-klassen på en fin måte og 11-åringen er et stort talent som blomstrer denne våren. Under Gjøvik GP smelte han til med en ursterk remis mot FM Inge Sandstad Skrondal som alltid hevder seg høyt i Grand Prix-sammendraget her hjemme. Skrondal har en internasjonal rating på pene 2263 – så dette smakte det virkelig fugl av for Mathias. Ikke nok med det – han slo Pål Skogli fra Konnerud (1840) og viste med sine 1.5 av 5 at han forsvarer en plass i A-gruppen. Jeg er meget spent på Mathias sin start under NM i Stavanger i begynnelsen av juli fordi spillet hans fortsatt bølger. Allikevel er han inne i en fin stim før NM og det lover godt. Under NNM husker vi at Mathias smelte til og slo Gunnar Lund i innbyrdes oppgjør, og med sin fjerdeplass totalt i gruppe 1, så kjempet han faktisk i toppen hele veien og imponerte stort der også. En spennende ung spiller som vi håper å se mye til i tiden fremover.

Hotellet Clarion Collection Hotel Grand dannet en flott ramme rundt turneringen
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Dere finner fulle resultatlister i Turneringsservice

Her er Mads sin flotte seier mot Daniel Nordquelle fra Nordstrand – begge er 14 år gamle:


Her ser vi Mathias bade seg til seier med hvit mot en 1800-spiller – artig:

Tromsø Sjakklubb på Facebook