Intervju med sportslig leder i TSKU, Trond Tørfoss

Trond Tørfoss er sportslig leder i TSKU og pappa til TSK-profil Sivert
Foto: Selfie fra Facebook ved TT

 

Trond Tørfoss er Siverts pappa og en sentral person i TSKU

TSKU er en egen ungdomssjakklubb med eget styre og egne drivkrefter. Den mest sentrale i TSKU de siste 5 årene har nok vært sportslig leder, Trond Tørfoss. Han er et rivjern som får ting gjort og han er først og fremst en superpappa for sønnen Sivert som får reise på turneringer, trene sjakk og drive med en lang rekke spennende fritidsaktiviteter. Familien Schanche/Tørfoss består ellers av Siverts mamma Hege og søsteren Hanna – som begge kan litt sjakk, slik pappa Trond også kan det. Ellers har Sivert har hatt flott utvikling de siste årene og det blir spennende å følge han fremover mot NM i sommer. Vi tar en prat med Trond Tørfoss, som er et spennende intervjuobjekt med en allsidig bakgrunn, der motorsykkelløp på bane er blant de mer spektakulære interessene han hadde i livets ungdom.

 

– Du har en sønn som heter Sivert Schanche Tørfoss som er profil her på SjakkTromsø – når begynte han å spille sjakk?

Han begynte våren 2016. 6.5 år rett på kurs 2 med Elise Sjøttem Jakobsen og faren. Sivert spilte sin første klubb-turnering juni 2016, og var på sin første ordentlige turnering i Alta samme høst. Der tapte han alle partiene unntatt det siste. Han ble dømt til tap i flere av partiene av en litt for ivrig dommer.

 

– Har Sivert gått alle kursene til TSKU – si litt om dette, hvordan synes du kursopplegget har vært?

Jeg har ikke sjakkfaglige kompetanse til å mene noe særlig om kursene. Kursene fungerte bra for Sivert – og de som gikk der den gangen. Det ble også utviklet kurs 11 og 12 som var litt spesial-søm til de fire som gikk der da. Når det er sagt så er det nok ikke tilfeldig at både Bærum og Porsgrunn har bedt oss om å få bruke våre kurs. Trond Romsdal, Anniken og Sven samtykket til det, noe jeg syntes var veldig raust.

 

– Sivert har mange andre interesser enn sjakk – hva spres kreftene hans på nå om dagen?

Sivert startet med bryting, noe han hadde et visst talent i, men treningene kolliderte hele tiden med sjakken. Han har gått på pianoundervisning på kulturskolen de siste tre årene og har ingen store ambisjoner, men han liker å spille piano og har tenkt å fortsette med det. Han begynte å trene taekwondo og badminton i høst, mest for og holde seg i form som han sier. Han begynte med taekwondo en gang i uken, men utvidet det fort til to ganger i uken – så han må ha likt det. Eller er det mye gaming på PC som hos ungdom flest, og i motsetning til det vi gamlinger tror er spilling også en sosial arena der han møter gamle venner, og får nye. Ellers har han faste tider der han møte Evsuld og vennene hans på nett for å spille sjakk.

 

Sivert spiller piano på kulturskolen og trives der
Foto: Trond Tørfoss

 

– Du er sportslig leder i TSKU – et krevende verv. Si litt om barneturneringene dere i samarbeid hadde under NNM og på Skjervøy?

NNM var nok et TSKU initiativ, men der vi fikk godt oppmøte fra blant annet Alta og Skjervøy. Det var vår første ordentlige turnering på nesten to år.

Skjervøy tok jeg initiativet til da vi etter lang turneringstørke så at den tradisjonelle Harstad-turen koke bort. Skjervøy har noen barnespillere, og er geografisk tilgjengelig både for Tromsø og Alta – som er stedene med de største barneklubbene i nord. Øyvind på Skjervøy tente på ideen, og vi fant ut at vi ikke trengte å gi oss med barneturnering. Han kokte i hop et opplegg der vi hadde både barne- og voksenturnering, med skoleovernatting og det hele for de tøffeste. Vi hadde også litt flaks med lettelse i koronatiltakene i forkant.

 

– TSKU har mange fine drivkrefter for tiden og drives godt. Si litt om styret i TSKU – hvem bidrar og hva er hovedfokus?

Det ble valgt et nytt styre i høst der Benjamin ble valgt til leder og kom inn som et friskt pust. Han ble fort hentet inn av verneplikten, så i praksis er vi det gamle styret til han dimitterer. Jeg regner med at han har ambisjoner når han kommer tilbake, men de som sitter i styret nå er mer en administrasjon for at klubben drives med kurs og litt turneringer. Anders har vært leder de siste par årene og jeg sportslig leser de siste 4-5 årene. Vi er begge sjakkforeldre som sitter i styret fordi TSKU har slitt med rekrutering til styret, og da forrige leder plutselig trakk seg – tok Anders over for å berge klubben og han skal ha en stor takk for det. Ellers fikk vi valgt inn et par nye styremedlemmer som vi må få dratt mer inn i styrearbeidet nå. Det skal jo sies at vi samtidig har vært gjennom en pandemi som ikke har gjort styrearbeid og rekruttering enklere.

 

– Lag fra TSKU skal ut å reise i vår – er det dyrt å være sjakkforeldre i forhold til andre idrettsgrener?

TSKU har begrenset økonomi, så all reisevirksomhet må tas av egen lomme. Om det er dyrt kommer vel an på lommeboka, men jeg kan si at det merkes og med flere aktive barn kan man ikke delta på alt. Det er heldigvis intet jag etter rett utstyr – så man slipper unna med noen hettegensere, men fly og hotell er det som koster,

 

– Hva er det beste med sjakken – hva får Sivert til å skinne og deg til å bli en stolt eller fornøyd sjakkpappa?

Sivert har fått en lidenskap som jeg er sikker på vil følge han resten av livet. Det er det viktigste. Han har også lært seg metoder for å få utvikling i sjakken. Det er metoder som kan brukes på mange andre områder i livet. Det sosiale i sjakken liker jeg spesielt godt. Analysen i etterkant av et parti, der en 10-åring og en 55-årig går igjennom partiet trekk for trekk kan være rørende å se på. Sivert elsker å være på turnering og trives uavhengig av resultatene sine.

 

Et episk bilde fra sjakklubben – Sivert mot Karl Petter, gammel mot ung – men begge er fanget i spillet
Foto: Trond Tørfoss

 

– Kan du noe sjakk selv – spiller du f.eks. på mobilen noe sted eller følger du Siverts fremganger trekk for trekk?

Jeg har en latterlig lav rating på Lichess, som sier mye om mitt nivå. Det plager meg ikke og jeg synes det er veldig artig å spille både på nett og på brett når motstanden er (like) lav. Som en hvilken som helst idrettspappa følger jeg selvfølgelig med, og synes det kan være neglebitende å se på når Sivert spiller. Når halve partiet er med 30 sek i igjen på klokken er det direkte slitsomt å følge med.

 

– Har du en visjon for TSKU eller et forslag til forbedring for de unges sjakklubb?

Jeg skal innrømme at jeg personlig ikke har noen stor visjon for TSKU. Jeg sitter i styret på overtid og gjør det som skal til for å få klubben til å fungere slik at mitt og andres barn skal ha et sjakktilbud. Jeg har personlig ingen stor lidenskap for sjakk. Det er en av mine begrensninger, og gjør slik at jeg ikke strekker meg like langt som mine forgjengere. Jeg tror dette generelt er begrensende for TSKU – som de siste årene har vært styrt av foreldre. Jeg har mange forslag til forbedringer for klubben. Jeg tror med fordel våre utmerkede instruktører, grunnstammen i klubben, kunne vært bedre tatt vare på. Tror for eksempel at litt påfyll med pedagogikk og metoder for å lære bort sjakken kunne ha gjort dagene deres enklere. Jeg tror vi kunne ha hatt en dag/kveld i uka eller i helga der vi samles på tvers av kursene der det utføres diverse sjakkaktiviteter.

 

– Si litt om hva det sosiale betyr i Tromsø sjakklubbs ungdom?

Vi sliter med at mange slutter når de kommer opp i trinnene på kursene. Jeg tror at den sosiale biten er viktig for å få flere barn til å fortsette. Den sosiale biten er for mange like viktig som selve sjakken.

 

– Si litt om foreldresamarbeidet i TSKU – hva betyr foreldrene for driften?

Den siste tiden jeg har sittet i styre – har vi hatt en pandemi. Det er viktig at vi har det i bakhodet når vi evaluerer oss selv for de siste par årene. Det har hatt mye og si for rekrutteringen av både barn og foreldre. Når foreldrene ikke får lov og være i lokalet, så blir det så som så med foreldresamarbeid. Foreldrene er selvfølgelig viktig og vi i styret har mye og hente på og engasjere foreldrene mer. Mye av dette vil komme av seg nå når aktiviteten sakte stiger igjen.

 

Vi takker Trond for intervjuet og ønsker lykke til videre i TSKU der vi håper Sivert blir en drivkraft i fremtiden!
Foto: Trond Tørfoss sin FB-side med tillatelse

 

Tidligere intervjuer i denne intervjuserien: