Benjamin Arvola med IM-napp i Eliteserien 2016/17

14. mars 2017
By

Benjamin Arvola har tatt sitt aller første IM-napp i sjakk – bragden skjedde i Eliteserien 2016/17
Foto: Anniken Vestby

At Benjamin Arvola har et stort talent for sjakk er det liten tvil om. Allerede som 12-åring, da han bodde i Kirkenes, gruset han inn til et storslått Finnmarksmesterskap for Ungdom kun 12 år gammel i 2005. Det gikk ut et gjetord om at Finnmark endelig hadde et stortalent på gang og Benjamin sine 9.5 av 10 mulige – mot langt eldre motstand – talte et tydelig språk om et talent utenom det vanlige. Benjamin fortsatte den fine fremgangen i årene som kom og alt i 2006 vakte han nasjonal oppsikt med sin kjempesterke 3.plass i Lilleputtklassen under Landsturneringen i Moss der han fikk 7.5 av 9 mulige. Vinner ble Levi André Tallaksen på samme poengsum – så Benjamin var så nær en kan komme et NM-gull det året. Året etter ble det en finfin 5.plass i Kadettklassen opp til 16 år selv om Benjamin kun var 14. Katrine Tjølsen vant klassen på 7/9 mens Benjamin spilte hjem 6 poeng.

En 13 år gammel Benjamin Arvola spiller mot sin første stormester – GM Ricardi i Argentina
Foto: Laila Arvola

Skoleåret 2006-2007 var Benjamin med familien til Sør-Amerika der mor Laila sendte hjem spennende reisebrev fra livet over Atlanterhavet med fokus på Benjamin sine opplevelser og hans sjakkutvikling. Jeg tar meg den frihet å sakse et klipp fra et av reisebrevene til Laila: «Argentinerne tok hjertevarmt imot han (Benjamin), han fikk spille natt og dag, og turneringen gikk riktig fint: 6 poeng av 9 mulige og bare tap mot tittelholdere, hvor den laveste ratede spilleren hadde 2410. Høydepunktet var nok runde 3 mot den argentinske GM Pablo Ricardi med 2527 i rating, se bildet over. Benjamin følte han spilte opp mot sitt beste og en stund begynte han nesten å håpe på seier, men det endte med tap.» Benjamin ble altså virkelig varm i sjakktrøya under oppholdet i Argentina og da han kom hjem til Norge bosatte han seg i Tromsø i 2007 da han var 14 år gammel. Arvola hadde da en rating på 2022 og han økte denne med et godt resultat i Arctic Chess Challenge 2007 der han kom før en rekke sterke spillere.


16 år gammel slo Benjamin til med en 2390 prestasjon i Politiken Cup der han knuste GM Rantanen
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Og i årene som kom fortsatte den fine utviklingen til Benjamin som gikk på NTG i skoleåret 2009-2010. Allerede 1. september 2009 raste Benjamin over 2200 i rating og han var fortsatt bare 16 år gammel og hadde mye å gå på. Men så stoppet utviklingen opp da han kom til Oslo. En årsak kan ha vært det at det fine sjakkmiljøet i Tromsø ga han god oppfølging og klare mål som sjakkspiller (bli best i byen!) – en mer sannsynlig forklaring er at Benjamin i 16 årsalderen fikk veldig mye annet å tenke på i livet sitt. Han har nemlig alltid vært en herremann med sterke meninger og mange baller i luften samtidig. Så fotball, skolegang og politikk og det sosiale liv har spist sin del av tiden hans og da er det ikke lett å konkurrer med de aller beste i en ekstremsport som sjakk. Men Benjamin har klart seg meget bra og selv om han mellom september 2009 og september 2011 hadde en totalstagnasjon – klatret han videre opp til ca. 2320 og i dag holder han et 2350-nivå uten å forta seg. Et stort talent som også har rukket å bli nordnorsk mester – det skjedde i 2016 i Alta.

Studenten og SV-politikeren er altså for tiden kun for en hobbyspiller å regne – dette er ikke hans største lidenskap. Allikevel hevder han seg altså brillefint på nasjonalt nivå og i årets Eliteserie slo han virkelig til på Tromsø sitt unge lag. Benjamin var selvskrevet på første bord og han ble overraskende nok lagets suverene toppscorer tross den knallharde motstanden en får på akkurat dette bordet der en må opp mot leiesoldater fra utlandet og andre store mestre. Benjamin tok 5.5 av 9 mulige – et halvpoeng mere enn han trengte for å kapre sitt aller første IM-napp. Et IM-napp er en sterk sjakkprestasjon på over 2450 i rating i en enkeltturnering. En må ha 3 slike sterke prestasjoner og i tillegg en egen rating på minst 2400 for å bli Internasjonal Mester (IM) i sjakk. Et uskrevet mål for Benjamin nå som det er fullt mulig at han klarer – igjen uten å virkelig prøve for hardt. Talentet er det og er også viljen tilstede blir det IM-tittel til Tromsøspilleren – det er jeg sikker på.

 Benjamin presset IM Johan Salomon i et parti som endte med remis i 8. runde
Foto: Anniken Vestby

I Eliteserien spilte Benjamin mye frisk sjakk og vi har allerede sett på hans spennende og spektakulære nedsabling av GM Emanuell Berg i spaltene her hos TSK. Men Eliteserien begynte tragisk for Benjamin som alt i første runde spilte hvit mot den presumtivt svakeste spilleren han skulle opp mot – IM Ivar Bern. Det ble et meget stygt tap da vår mann bukket en offiser fra start av. Etter det fikk pipa en annen låt. Kun mot de to svært teoristerke spillerne IM Kjetil Stokke og GM Evgeny Romanov måtte Arvola gi tapt og regelen ble: Kom Benjamin godt ut av åpninga – vant han! Det ble flotte seire mot FM (IM) Lasse Østbø Løvik i andre runde, nevnte seier mot GM Berg i fjerde runde, og seire mot IM Frode Elsness i 6. runde og IM Maxim L Devereaux i 7. runde før Benjamin fullbyrdet IM-nappet ved å spille hjem en seier mot IM Martin Haubro i siste runde. Et strålende resultat og et storslått IM-napp. Gratulerer Benjamin!

Her et viktig vinstparti fra Benjamins hånd kommentert av Sven Wisløff Nilssen for TSK-webben:

Tromsø Sjakklubb på Facebook