En 15 år gammel Magnus Carlsen på besøk i Tromsø sommeren 2006
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Jeg husker sommeren 2006 godt. Det var en regntung sommer, som så ofte i Tromsø, og et friskt pust den sommeren var Midnight Sun Chess Challenge som ble spilt på Breivika Videregående der sjakkmiljøet hadde fått inn hele to muldvarper som hadde åpnet skolen for sjakkfolket. Da jeg tok turen dit var stormestrene våre Lie, Johannessen og Magnus Carlsen i full sving og jeg fikk tatt noen bilder med et mobilkamera. Det er i disse dager nøyaktig 10 år siden og det var der – på Breivika Videregående – at sjakkeventyret i Tromsø tilsynelatende startet…
Trond Romsdal var sjef første året av Midnight Chess Challenge i Tromsø
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Som det meste annet var suppa kokt på mer enn en spiker og idéen kom suppemester Trond Romsdal opp med tidlig på 2000-tallet. Han deltok selv i Politiken Cup i år 2000 sammen med tre andre nordmenn og etter å ha reklamert for turneringen på Gausdal ble det 20 norske deltakere året etter i Politiken Cup og Roms begynte å tenke om dette ikke var mulig å få til i Nord-Norge.
Han forteller selv: «Så begynte jeg å tenke at dette er det eneste vi mangler for å være helt komplett som klubb. Høsten 2000 var jo også da vi tok skikkelig sats med TSKU. Etter et par år uten aktivitet fikk jeg med meg Stein Paulsen, Parvis Elka, Robert Blomstereng og Gaute Salte på å kjøre TSKU. Etter hvert som disse falt av fikk jeg med meg Ulf Hansen, Kjell Erlandsen, Jens Otto Jensen og Alger Rodahl. Da skjøt det skikkelig fart med TSKU og i 2005 var vi 194 medlemmer hvorav 48 jenter.»
Ideen om en egen turnering – og ikke bare sommerturer sørover – begynte å forme seg i 2002-2003 sier Romsdal. «Da hadde jeg en rekke svært dyktige folk rundt meg i TSKU, og jeg hadde jo dessuten TSK’erne som også kunne bidra. Enda skulle det gå drøye 3 år før vi fikk på plass turneringen.» Trond var altså Primus Motor og Sjefsorganisator bak den første Midnight Sun Chess Challenge-turneringa tilbake i 2006. Den ble meget vellykket til tross for at Magnus måtte ta til takke med en fin andreplass.
Leif Erlend Johannessen spilte et legendarisk parti han tapte mot Magnus Carlsen
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Da Magnus kom bort til meg og sjakk-Thomas og flashet noen angrepsvarianter etter partiet mot GM Johannessen, som han vant i stor stil, så skjønte jeg at han var et taktisk geni. På den tiden var Magnus fortsatt for et barn og regne og han kunne komme bort til vanlige folk som meg og flashe varianter uten noen nykker eller andre innfall. Slik ble jeg litt kjent med Magnus og det var en herlig tid.
I etteranalysen ble det mye spennende sjakk mellom Leffi, Magnus og Kjetil A. Lie
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Du finner en lenke til en ChessBase artikkel om Midnight Sun Chess Challenge her
IM Joachim Thomassen og ny Elitespiller Gunnar Berg Hanssen tok begge IM-napp i 2007
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Året etter i 2007 var det Jan Sjakk Berglund som overtok stafettpinnen. I år 2006 ble det offisielt at Tromsø også satset på å få sjakk-OL og under nye sponsormidler fra Kommunen, ny organisator og ny giv ble dette et løft for turneringen som hadde helt andre økonomiske muskler til å skaffe spillere til turneringa på. Navnet ble skiftet til Artic Chess Challange siden den ble flyttet til august – da det som kjent er billigere med hotellrom i Tromsø, men ikke noe midnattsol lenger. To kommende verdensstjerner tok veien til Tromsø for å spille og det var Magnus Carlsen og Vugar Gashimov og Magnus vant ikke dette året heller da seiersherren ble Alexander Moissenko fra Ukraina.
Magnus var tilbake i 2008, men på dette året hadde han vokst ut av turneringa
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Magnus kom og gikk fjellturer og spilte litt sjokk med venner som her, men i hovedturneringa deltok han ikke. Arctic Chess Challenge gikk for seg fra 2007-2010 med totalt fem turneringer om vi tar med pilotturneringa Midnight Sun Chess Challenge.
Sjef for alle disse turneringene var Jan S. Berglund – her sammen med GM Emanuel Berg
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Man kan si mye om Jan S. Berglund. Han er godt likt i miljøet, litt for godt likt sier onde tunger da han har sittet med makten mer eller mindre i 30 år nå. I hvert fall i ca. 22 av de siste 30 åra har han vært formann i klubben. Han startet opp som formann allerede høsten 1986 da han kom til byen og siden har han gjort en stor og viktig jobb for klubben. Arctic Chess Challenge hadde ikke vært mulig uten Mr. Arctic himself og det er Berglund sitt største bidrag i kampen om å få OL til byen.
Aryan Tari var bare 11 år da han spilte Arctic Chess Challenge tilbake i 2010 i Tromsø
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Under sjakk-OL kunne man møte på Vassily Ivanchuk midt i storgata i Tromsø – her sammen med Thomas Robertsen
Foto: Pernille Kveseth
Så ble det World Cup i 2013, det ble sjakk-OL i 2014 og det ble Landsturnering i 2016. Men det var i drømmene til Trond Romsdal og Jan S. Berglund det hele startet for Tromsø. OL-tanken kom eller sørfra – trolig fra Sylvia Johnsen eller Øystein Brekke – de lærde strides sies det. Men den kom rekende på ei fjøl og vi sa takk og arrangerte et strålende OL i Ishavsbyen. Den viktigste faktoren for at alt dette har vært mulig er selvsagt Magnus Carlsen og hans effekt på sjakkverdenen. Det det er to andre kapitler og i dag hyller vi sjefene for TSK og TSKU – Jan S. Berglund og Trond Romsdal og alle de andre støttespillerne som opp gjennom årene har lagt ned 100-vis av timer for sjakken i byen.
På ti små år har Tromsø Sjakklubb arrangert åtte store sjakkturneringer og vakt internasjonal oppsikt.
På denne høyst uoffisielle lista rangeres Tromsø som sjakkby nr. 8 i verden!