Einar Kaasen var den hemmelige hjelperen som muliggjorde Eliteseriespill

Einar og Tor Fredrik Kaasen under en turnering i Russland i 2017
Foto: Einar Kaasen sin Facebook-sider

Einar Kaasen var den hemmelige hjelperen som bidro med 10.000 kroner til Tromsø Sjakklubb slik at klubben fikk råd til å spille i Eliteserien i sjakk. Einar er godt kjent i sjakkmiljøet. Først og fremst som far til elitespiller Tor Fredrik Kaasen, og som ivrig publikumer og sjakkventer, når Tor Fredrik er ute og spiller. Men i Tromsø er han utvilsomt mest kjent for sitt fotballengasjement og sin karrier i fotball for Tromsø Idrettslag. Kaasen er født i 1959 og var med på å starte opp den første serien med løkkefotball i byen på 70-tallet – en serie som het NITO-serien der mange av TILs helter 80-tallshelter spilte da de var ung. Einar spilte selv for TIL og han spilte også for Oslo-klubben Frigg. Hans styrker skal ha vært Einar hurtigheten, at han var bra på hodet og kunne skyte med begge beina. Som en kuriositet kan vi nevne at han også ble Tromsøs første bymester i biljard i 1978. Kaasen sin egen idrettskarriere, hans bakgrunn fra fotballen og hans store interesser for både TIL og Tor Fredrik sine prestasjoner får han til å vite hvor mye det har så si for unge spillere å kunne delta på det høyeste nivået. Det var kanskje litt av bakgrunnen for Kaasen sin generøse gave. Vi takker Einar Kaasen så mye og ser tilbake på saken.
(Kilde for fakta i saken: TILs spillerstatistikk)

 

Benjamin Arvola tok sitt første IM-napp i Eliteserien – men det kunne gått annerledes…
Foto: Anniken Vestby

Bakgrunn for saken:

I fjor høst trakk Tromsø Sjakklubb seg fra Eliteserien i sjakk med en økonomisk begrunnelse – de hadde ikke råd til en egenandel – som ble beregnet til ca. 25.000 kr. I siste liten kom en hemmelig hjelper på banen og hjalp klubben ut av uføret og gjorde det mulig for de unge spillerne i TSK å fokusere på det sportslige slik at de fikk delta i fjorårets Eliteserie i sjakk. Det førte blant annet til at sterke spillere som Benjamin Arvola, Tor Fredrik Kaasen, Monika Machlik, Edit Machlik, Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund fikk viktig matchtrening i året som gikk – og at Benjamin Arvola tok sitt første IM-napp, som noe senere resulterte i at han fullbyrdet en IM-tittel i sjakk. Men hva skjedde i de oktoberdagene da dramatikken var på topp? Hvem kom inn og hjalp klubben over kneika som hemmelig redningsmann? Vi gjør et tilbakeblikk på de oktoberdagene da temperaturen gikk varm.

14. oktober falt bomben. En kunne lese på Norges sjakkforbunds nettsider Sjakktuelt: “Tromsø Sjakklubb har i dag meldt at de trekker seg fra årets eliteserie grunnet de økonomiske utfordringene knyttet til alle bortekampene.” Nord-Norges eneste representant i Eliteserien i sjakk måtte altså kaste inn håndkleet da de hadde regnet ut at de måtte dekke ca. 25.000 kroner av egen lomme, og dette ble for mye for sjakklubben å bære uten en sponsor. Det var også en uforholdsmessig stor utgift sammenlignet med de andre klubbenes utgifter og Tromsø Sjakklubb satte derfor et stort spørsmålstegn ved reisefordelingen som Norges Sjakkforbund hadde satt opp.

Tromsø Sjakklubb søkte forbundet om økonomisk hjelp – subsidiært at de kunne spille alle kampene sine via Internett. Dette fikk de kontant avslag på og forbundet meldte at: «Dersom alle kampene til Tromsø skulle blitt spilt på nett, ville Eliteserien 2016/2017 ikke vært tittelkvalifiserende for noen spillere. Dette ville gjort den mindre attraktiv for spillere som jakter tittelnapp, både norske og utenlandske. Sentralstyret har vært enstemmig i sin beslutning». Dette var selvsagt et godt vedtak fra Sentralstyret da tittelnapp er noe av det fine ved å spille i Eliteserien i sjakk og ved å ødelegge for dette ville en devaluere hele serien. Etter avslaget meldte Norges Sjakkforbund så den 18. oktober: “Tromsø Sjakklubb har i dag meldt at de trekker seg fra årets eliteserie grunnet de økonomiske utfordringene knyttet til alle bortekampene.” Dette kom som et slag i ansiktet på mange nordnorske sjakkspillere som identifiserte seg i dette med at nord-norske klubber har dårligere vilkår enn sør-norske klubber.

Lars Magne Andreassen er en markant skikkelse i det nordnorske sjakkmiljøet. Samme dag Tromsø Sjakklubb trakk seg fra Eliteserien i sjakk grunnet den økonomiske ubalansen med reisefordeling foreslo Andreassen en løsning etter et langt og konstruktivt forsvarsskrift for Tromsø Sjakklubb på Norges største sjakkblogg Matt & Patt. Under tittelen “Uakseptabel vending i Eliteserien i sjakk” tok Lars Magne til ordet for et forslag til løsning på problemet. Han mente at klubbene som spiller i Eliteserien burde innføre en egen økonomisk spleiseordning utenfor NSFs regi i året 2016/17 – hvor klubbenes reelle utgifter (inkludert NSFS refusjoner) legges i en pott og fordeles slik at alle klubbene betaler like mye for å delta til syvende og sist. Lars Magne fikk raskt mye støtte på sosiale medier og blant annet av Black Knights og Maxim Devereaux gikk offentlig ut og tilbød Tromsø 3000 kr fra deres klubb eller fra Devereaux personlig (han gikk ut før dette var styreklarert).

Sosiale medier kokte og saken spredte seg som ild i tørst gress og mange deltok i debatten. Hadde Tromsø Sjakklubb et poeng? Ville en kunne finne en løsning? Og etter kort tid kom løsningen! Fire dager etter at Tromsø Sjakklubb hadde trukket seg, og Trondheim Sjakkforening hadde fått plassen, var Tromsø Sjakklubb tilbake i manesjen og Eliteserien i sjakk der de hørte hjemme! Vendingen i saken kom etter en gave på kroner 10.000 fra en anonym giver som ønsket at klubben skulle spille i Eliteserien. Les Matt & Patt sin sak om dette. Tromsø Sjakklubb fant det så formålstjenlig å spille etter å ha fått lovnader fra et presset styre i Norges Sjakkforbund til å se nærmere på de økonomiske betingelsene innen neste sesong. Dermed løste saken seg og Tromsø fikk spille i Eliteserien. Men hva skjedde bak kamera? Hvem kom inn fra sidelinja og bare bladde opp 10 laken? Og hva er lærepengen denne saken gir oss i dag?

 Anniken Vestby svarer på spørsmål rundt Eliteserie-saken
Foto: Privat ved Anniken

 

Jeg har spurt to sentrale medlemmer i Tromsø Sjakklubb om det som skjedde.

Her er Jan S. Berglund og Anniken Vestby sine kommentarer:

 

Var det virkelig nødvendig å gå så langt som til å trekke Tromsø fra Eliteserien i sjakk – er ikke Tromsø Sjakklubb en klubb med god økonomi etter sjakk-OL?

Anniken: Jeg vil si at vi har grei økonomi, men det handler mye om prinsipper.

Mange frivillige jobbet for pengene vi tjente under sjakk-OL og vi fikk pent overskudd etter NM, men vi har dyr husleie og vi ønsker ikke å bruke mye penger på å delta i eliteserien mens Osloklubbene ikke har utgifter i det hele tatt.

Jan S. Berglund: Det handlet mest om rettferdighets-prinsipper. Årene før hadde vi gått med store underskudd på å delta i Eliteserien fordi refunderingen fra NSF var langt unna de faktiske kostnadene. Tromsø Sjakklubb som alltid må spille sine kamper i Eliteserien på bortebane (som i seg selv gir et sportslig minus) blir også diskriminert på det økonomiske planet.

Svaret på spørsmålet er at vi hadde råd til å reise, men ikke ønsket å bruke våre «sparepenger» på å subsidiere de evige hjemmelagene. Det føles ikke riktig at lagene som har alle fordeler ved å spille hjemme skal sponses av de som må reise. Så reaksjonen var nok mest av sorten: – Nå får det jammen meg være nok!

 

Hva tenkte dere når Lars Magne Andreassen kom på banen og smelte til med et forsvarsinnlegg hos Matt & Patt for TSK og for å berge plassen deres i siste liten?

Anniken: “Flott!” tenkte jeg og lurte på om det likevel kunne være håp 🙂

Jan S.: Da tenkte jeg, vi har noen som ser oss. Lars er fra vår landsdel, Tromsøvenn, og vet at det er utfordringer økonomisk fordi vi har lange reiseavstander i nord. Noen som sitter midt i gryta har kanskje ikke like lett for å se dette. Det var også godt å se at noen av klubbene med mindre økonomiske utfordringer responderte og ønsket å delta på et spleiselag. Vi er altså ikke alene om å mene at det finnes en økonomisk urettferdighet på systemnivå.

Saken tok litt av noen dager – trodde dere, i de fire dagene som gikk fra Tromsø var ute til de kom inn i varmen igjen, at dette ville ordne seg?

Anniken: Egentlig ikke, helt realistisk. Vi snakket mye om det, også med laget som var veldig skuffa. Jeg tenkte at når vi først hadde sagt fra oss plassen ville det ikke være mulig å få den tilbake uansett.

Jan S.: Nei!

 

Hva tenkte dere den hemmelige giverens generøse tilbud om å sponse klubben med 10.000 kroner?

Anniken: Det var bare helt fantastisk, men jeg trodde at det dessverre kom litt før seint.

Jan S.: Faktisk var tilbudet enda mer generøst – vår da hemmelige redningsmann garanterte for at TSK ikke skulle gå i minus på årets eliteserie. Velgiveren vår kunne i verste fall fått utgifter på mer enn 20 tusen kroner.

 

Hvem var egentlig den generøse giveren?

Anniken: Det var Einar Kaasen, pappa til Tor Fredrik som var den generøse giveren. Jeg hadde en liten mistanke om at det kunne være han, siden vi snakket på tlf noen dager tidligere om at Tromsø måtte trekke seg. Han lurte da på om det var noen mulighet for å omgjøre dette om vi klarte å skaffe penger. Jeg sa da at det var høyst usikkert, men det var jo en god idé å prøve å skaffe sponsor.

Jan S.: Nå er det jo avslørt allerede, men for egen del vil jeg si at Einar hører til de som virkelig har hjertet i Tromsø uansett hvor han ellers måtte være. En sann patriot som betyr mye i alle klubbsammenhenger.

Hvorfor ga han så mye penger til klubben?

Anniken: Einar er en skikkelig Tromsøpatriot og han er veldig opptatt av blant annet TIL og selvsagt begge sjakklubbene i byen, TSKU og TSK. Han syntes det var flott at Tromsø Sjakklubb stilte med et lag med bare juniorer og at det var skikkelig synd at disse likevel ikke fikk sjansen til å spille i Eliteserien p.g.a. økonomien. Dessuten er han fornøyd med arbeidet som legges ned i TSKU med sjakkurs og det å skape et godt miljø for barna.

Jan S. Berglund: En takknemlighet for tusenvis av timer med frivillig arbeide fra mennesker som står på – for ikke bare sine egne.

 

Hvilken konsekvens fikk denne handlingen for sjakken i Tromsø?

Anniken: Det var viktig for klubben at vi fikk deltatt i år, selv om vi rykket ned. Vi stilte med et superungt lag med bare juniorer og høstet bra med erfaring. Samtidig fikk de kjenne på nivået og selv om det ble mye stang ut, hadde laget gode muligheter i de fleste rundene. Vi kommer tilbake neste år og da blir vi værende

Jan S.: Det ble en suksess! Vi bestemte oss for at vi skulle sende ungdommene våre ut i «krigen» og du verden for en vekst det gav!

 

Ble dere overrasket da Trondheim Sjakkforening ga plassen fra seg og dere var tilbake i varmen?

Anniken: Jeg ble egentlig overrasket over at Trondheim ville gi fra seg plassen, selv om jeg vet at de som oss synes at systemet er urettferdig og at utgifter burde være jevnere fordelt mellom alle klubbene. En skikkelig bra gest fra Trondheim! Jeg tror ikke alle klubber ville vært like generøs.

Jan S.: Her må jeg si nei, også de visste at deltakelse i eliteserien betyr store kostnader for en liten klubb.

 

Vet dere om forbundet har gjort noe med årsaken til problemet slik at Alta får bedre vilkår i 2017/18?

Anniken: Det tror jeg ikke. Det har vært mye snakk, men jeg har ikke hørt at det har blitt vedtatt en endring så langt.

Jan S.: Jeg har ikke hørt om noen forbedringer, så jeg tror inntil videre, nei. 🙂

 

Fortell litt om Einar Kaasen – hvem er han og hva står han for?

Anniken: Einar Kaasen er pappa til Tor Fredrik, og en ivrig sjakktilhenger. Han spiller ikke selv, men følger ivrig med på alt som foregår i klubben! Nå pendler han mellom Tromsø og Oslo for å gi sønnen større muligheter som sjakkspiller. Men Einar er og vil alltid være tromsøgutt!

Jan S.: Einar er en kjernekar som virkelig brenner for Tromsø og det frivillige arbeidet blant unge.

Klubbens leder Jan S. Berglund svarte på spørsmål sammen med Anniken
Foto: Anniken Vestby

 

Til slutt spør jeg Einar Kaasen selv: Hvorfor gjorde du dette, Einar?

Først og fremst synes jeg det var leit for ungguttene og -jentene i nord og ikke få spille i eliteserien som de kvalifiserte seg for å gjøre. Det er en ung, god generasjon som kommer – og de fortjente denne muligheten. På dette tidspunktet var Tor Fredrik nærmest klar for Nordstrand – så dette var uavhengig av Tor Fredrik da det skjedde… Ellers var det også en takk for den fantastiske jobben som legges ned i klubben.