Lørdagsintervjuet: Edit Machlik snakker ut

   
Edit Machlik er allerede blant de aller sterkeste spillerne i Tromsø
Foto: Anniken Vestby

 

Edit Machlik spiller på ungdomslandslaget vårt, på kvinnelandslaget vårt og hun har deltatt i de siste to sjakk-OLene. I tillegg har hun spilt på Tromsø sitt eliteserielag siste sesong og 19-åringen er tvillingsøster med Monika Machlik og har den eldre broren Jon og den yngre broren Endre som alle er glad i sjakk. Edit driver også undervisning av de yngre i klubben og hun lever et svært aktivt liv med mange aktiviteter. Vi tar en prat med Edit denne lørdagen.

 

– Kan du fortelle litt om når, og hvordan, du begynte å spille sjakk?

Jeg begynte i Tromsø sjakklubb da jeg var rundt 7-8 år. Storebror Jon hadde allerede gått ett år på sjakk og jeg hadde vel blitt vist trekkene i 5-6 årsalderen. Så har det bare balla på seg. Alle fire søsknene kom inn i sjakkmiljøet og har blitt her siden.

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst i TSKU?

Jeg har gått gjennom alle 10 kursene i TSKUs kursprogram og er veldig fornøyd med opplegget. Vi var også en fin gjeng som gikk sammen, så jeg trivdes veldig godt.

 

Edit og Monika liker best å sitte side om side – og ikke ovenfor hverandre i sjakk!
Foto: Et klassisk bilde fra TSK-webben

 

– Hva er din beste turneringsprestasjon over brettet?

Plasseringsmessig tror jeg det må bli 13. plass under EM i Georgia i U18- årsklassen med ett år igjen i klassen.

– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?

Er litt usikker på hvem som er den aller beste som jeg har møtt i klassisk sjakk. Men det var veldig stort å få besøk av Peter Leko under World Cup i Tromsø og å få spilt litt lynsjakk med han.

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

En turnering som kommer høyt på denne lista er NTG- turen til den sterke Gibraltarturneringa der vi deltok i en morgenturnering samtidig som hovedturneringa som var på ettermiddagen. Det gikk i sjakk fra morgen til kveld. Hentet hjem til sammen over 200 ratingpoeng.

– Hva er det du liker ved å spille sjakk?
Det er et godt spørsmål. Jeg er ganske glad i å konkurrere og synes sjakk er en spennende måte å konkurrere på.

– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?

Styrker er vel at jeg har en sunn spillestil. En svakhet jeg har er tidsbruket.

– Kan du i korte trekk si litt om det sosiale og hva det betyr for ditt sjakkengasjement?

Det sosiale er en stor del av det å spille sjakk. Man får reist mye og truffet mange folk fra forskjellige land. Ettersom det er de samme som spiller i EM og VM for ungdom hvert år blir man jo kjent med noen der også som er på samme alder.

 

Tromsø Sjakklubb har hatt en rekke landslagsspillere for ungdom, her ved Edit, Elise og Monika
Foto: TSK-webben

– Hvordan føler du at sjakkmiljøet er i Tromsø i dag?

Det er mye positivt å si om sjakkmiljøet i Tromsø i dag. Særlig har det blitt bedre etter vi har fått det flotte nye klubblokalet i sentrum. Det en god del aktivitet på ukedagene og alltid god stemning, blant annet takket være vår alltid smilende Anniken Vestby. Det eneste er vel at rekrutteringen av nye spillere har vært litt så som så, men det jobbes med det nå.

– Hvordan har det vært å knive med sin egen søster, Monika, om uttak til landslaget og til plass i på lag og i turneringer opp gjennom årene?

Det kjipe er hvis det bare er en plass å kjempe om. Det har hendt ofte at jeg har måttet sitte hjemme mens hun har fått reist på turnering, særlig da jeg var yngre. Men sjakken er ganske rettferdig med tanke på uttak, i og med at man har et ratingtall å forholde seg til. Det er et veldig objektivt kriterium. Så har jeg jo alltid gleda meg på hennes vegne og det skjer jo ikke så veldig ofte at bare en av oss får dra.

– Fortell litt om erfaringene dine fra sjakk-OL på hjemmebane for Norge 2 i 2014 der du scoret 5½ av 9?

Det var veldig spesielt å spille OL på hjemmebane her i Tromsø. Jeg følte egentlig aldri at jeg klarte å komme inn i sjakkbobla, men sjakken gikk helt greit og det var en utrolig morsom opplevelse! Tenk at helt verdenseliten var samlet i Tromsø.

 

Edit og Monika har hatt mange dyster både på og utenfor sjakkbrettet
Foto: TSK-webben

– Fortell litt om sjakk-OL i Baku og hvordan det var å spille for Norges førstelag?

Det var mitt første mesterskap på førstelaget og det var utrolig stas å få spille OL i Baku der også Magnus Carlsen spilte på herrelaget. En spesielt artig opplevelse var det å spille mot en av forhåndsfavorittene, USA, der vi tapte matchen med minst mulig margin.

– Hva er de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø?

Har vært sjakktrener i klubben en del år nå og mener rekruttering er veldig viktig.

– Tenker dere at dere er på lag sjakklig i Machlik-familien eller er dere mest for konkurrenter å regne?

Vi føler oss vel egentlig mest som et lag. Det beste er at vi akkurat er mange nok til å stille på samme lag i lagturneringer 🙂

 

Edit og brødrene Jon og Endre spiller alle instrumenter
Arkivfoto fra TSK-webben

– Har du noen tanker om kvinnesjakk og dens betydning i dag?

Har vel ikke egentlig så mye tanker om det bortsett fra at jeg synes det er rart at det er så skjev balanse når det gjelder antall kvinner som spiller i forhold til menn.

– Du gikk tre år på NTG og lærte mye av stormester Turov – fortell litt om de årene?

Det var tre veldig fine og lærerike år på NTG med veldig mye sjakk. Kanskje ble det litt vel mye i perioder? Uansett var det ikke noe som var artigere enn å dra med NTG- gjengen på turnering. Spesielt er den årlige turneringen i Benidorm et gode minne. Det var veldig gøy med fotball eller volleyball der og et par timer på stranda før runden fulgt av partianalyser etter runden om kvelden. Vi var veldig heldig som hadde en så sterk spiller som Maxim som trener og vi lærte masse på disse årene.

– Har du noen vyer eller visjoner for fremtiden i Tromsø Sjakklubb?

Tror Tromsø Sjakklubb har et stort potensiale og kan bli en av Norges største klubber.

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Jeg driver også med fotball og musikk. I tillegg er jeg veldig glad i å gå på fjellturer med og uten ski på beina.

 

Edit Machlik er allsidig og en viktig brikke i Tromsø Sjakklubb sitt lag og Norges kvinnelag i sjakk
Foto: Anniken Vestby