Benjamin Arvola med velfortjent NNM-tittel

6. juni 2017
By

 
Benjamin Arvola er Nordnorsk mester 2017
Foto: Anniken Vestby

Den regjerende nordnorske mesteren i sjakk, Benjamin Arvola, avsluttet det nordnorske mesterskapet 2017 på utsøkt vis. Ikke bare nedla han den mestvinnende nordnorske mesteren på lang, lang tid – Pål Røyset – han spilte også et virkelig knallparti med stormestersus over seg i sisterunden. Benjamin spilte dermed sin aller beste sjakk i mesterskapet sine to siste rundene – da det gjaldt som mest – og han avsluttet dermed med stil og vant mesterskapet suverent. Partiet mål Pål ble en liten perle, og dataanalyser av partiet viser at Benjamin spilte særdeles sterkt – noe som også var mitt klare inntrykk underveis. Du kan se hele partiet med automatiserte Stockfishanalyser hos Lichess. Legg merke til at det ble spilt en flott åpning også av Pål i dette skarpe spanske oppgjøret. Hadde Pål funnet det sterke Lf8!, i stedet for Lf6?, så ville bondeofferet hans blitt rettferdiggjort selv om Benjamin ville blitt stående best. Alt kunne fortsatt skjedd. Uansett var det imponerende å se Benjamin spille et finaleparti på stormesternivå fra start til mål – vi fikk en verdig mester!

Benjamin Arvola spilte et kjempeparti i siste runde med hvit mot Pål Røyset
Foto: Anniken Vestby

Sisterunden ble et lite anti-klimaks da 14 år gamle Mads Vestby-Ellingsen, som kjempet som en løve hele søndagen, valgte å gå inn i en 9-trekksremis mot Mikael Rølvåg med svart mandags morgen. Mads var nok sliten etter søndagen og da åpningen ikke ga han noe som helst – selv om det var tjukk teori og planlagt – så tok han imot Rølvåg sitt remistilbud i sisterunden. Dermed ville Arvola vinne med kun remis i siste runde. Vi vet nå at det gikk Arvola sin vei i partiet mot Pål, og spenningen ble dermed ikke den aller største i sisterunden. På det tredje og siste LIVE-brettet gikk Trond Romsdal på en åpningsmine mot Torben Sørås som har vært en «kjent» som dårlig for svart helt siden Alekhines tid. Romsdal kjempet seg tappert tilbake i partiet etter dette, men da han mistet en viktig bonde i åpninga sto han til kliss tap. Likevel fikk han sjansen til å avgjøre partiet sin vei i tidsnøden. Med 17 minutter på klokka for Trond som svart og tidsnøden for Torben, kunne Trond avgjøre. Vi tar en titt:

Torben Sørås vs. Trond Romsdal, NNM 2017:

Svart trekker og vinner:

Svart kunne vunnet gjennom: 38… Td1+! 39.Txd1 Txd1+ 40. Kh2 Lg3+ 41. Kh3 Th1+ 42. Kg4 Kg6! 43. f4 Tf1! 44. Kh3 h5!

… og svart vinner i angrep – hvit går rett og slett matt her!

I stedet gikk Romsdal hen og tapte dette oppgjøret og dermed ble det som var mye god sjakk i løpet av helga for Trond – litt ødelagt av en dårlig avslutning.

 

Torben Sørås og Trond Romsdal kjempet hardt og durabelig og ting skjedde i partiet…
Foto: Anniken Vestby

Dermed kan vi summere opp mesterklassen der Arvola viste seg suveren – og jeg tror jeg kan si at han imponerte alle ved både å stille opp, ved å kjempe seg ut av noen svært dårlige stillinger og ved å spille noen svært gode og helstøpte partier på slutten. Dette var Arvola sitt andre NNM-gull og jeg vet vi får se han på større oppdrag i sjakkens tjeneste nå i sommer. En må smi mens jernet er varmt og Arvola har stormesterspillet inne. Arvola tok altså 5.5 av 6, hadde en ratingprestasjon på pene 2501 og er mester for sin nye klubb Alta. I sommer skal han først spille Sveins Minneturnering i Oslo 23. – 27. juni og så Eliteklassen under NM i Stavanger i begynnelsen av juli – vi ønsker Nord-Norges håp lykke til.

 

 Mikael Rølvåg forfrisket med en tredjeplass under NNM i Tromsø
Foto: Anniken Vestby

 

Sølvet gikk til Kadettnorgesmester 2016 – Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø. Det var litt synd med anti-klimakset i siste runde der Rølvåg med hvit tilbød en tidlig remis i en stilling Mads ikke likte helt som svart. Stillingen var teori, men hvit sto ørlite bedre. Men ingen kan klandre Mads for at han sikrer seg et godt resultat og han hadde tross alt en steintøff lørdag med 12 timers spill og han hadde i tillegg 4 svarte partier i turneringa som den eneste av de 14 spillerne i A-klassen. En skjev fargefordeling med andre ord og hadde Mads bare hatt hvit mot Arvola eller Rølvåg, da!…

 

Mads Vestby-Ellingsen imponerte hele veien – men tok tidlig remis i siste runde 
Foto: Anniken Vestby

 

Bronsen gikk til Rølvåg som spilte mye god sjakk underveis og som fort kunne blitt nordnorsk mester med mer stamina over brettet. Hans to korte «stormesterremiser» mot Torben og Mads ødela etter ellers nært perfekt mesterskap for Mikael. Rølvåg hadde en godstilling alt i første runde mot Arvola som han tapte – hans eneste tap i mesterskapet – og med 4 av 6 mulige, 2283 i ratingprestasjon, og opp 30 elopoeng så var narvikingen veldig godt fornøyd med mesterskapet i ettertid. Det hadde han all mulig grunn til – men det hadde vært artig om han tok den helt ut og kjempet også i sisterunden på LIVE-brettet.

Pål Røyset kjempet så det luktet svidd – selv om Benjamin i siste runde var han lenge inne i partiet, og hadde han ikke tapt for Røvåg i andre runde kunne det blitt et spennende og godt mesterskap for Pål. Fjerdeplasser samler ikke slike folk på, men alt i alt var det et greit resultat. Martin Halsvik Larsen er en spiller som har tatt store steg de siste to årene og han har utvilsomt mesterstyrken inne må. Viktige seire mot Harald Mikalsen og Endre Machlik sikret Sortlandspilleren en pen femteplass i mesterskapet. Sterk, Martin! Torben Sørås spilte veldig ujevnt føler jeg og i det ene øyeblikket storspilte han som da han nedla Harald Mikalsen i første runde, så gikk han på en serie miner mot Pål Røyset og slik fortsatte det. Litt uvant at Torben ikke var mer solid og en sjetteplass var et greit resultat – men ikke noe å rope hurra for. Både Røyset, Halsvik Larsen og Sørås fikk 3.5 av 6.

 

 
Pål Røyset har 7 nordnorske mesterskap – men Arvola ble for sterk denne gang
Foto: Anniken Vestby

Trond Romsdal fortjener også noen ord. Han spilte etter mitt skjønn mye solid sjakk, men noen posisjonelle vurderinger ble skjebnesvangre og spolerte mesterskapssjansene hans. Ja, for mot Arvola hadde han remissjanser, mot Endre Machlik hadde han sjanser til stor fordel og mot Mads Vestby- Ellingsen hadde han vinstsjanser. I tillegg hadde han en direktevinst mot Sørås i siste rund. Romsdal hadde med andre ord ikke spesielt god gli mot slutten, og hans 50% kunne fort blitt både et +2 og et +3 resultat hvis han hadde spilt de rette valgene i kritiske øyeblikk. Slik er sjakken – herren tar og herren gir.

 

Mikael Rølvåg (3), Benjamin Arvola (1) og Mads Vestby-Ellingsen (2)
Foto: Anniken Vestby

Resten av spillerne måtte betale slutt-regninga slik det så ofte er. Bortsett fra unge Gustav Gleine fra Alta som gjorde en kjempeturnering på tross av kun to poeng av seks mulige. For dette er en klasse 2 spiller som i dette selskapet kjempet tappert! ikke verst å få 2 poeng når en er førstereisgutt og Gustav har tatt store steg det siste året. Han fikk plass i mesterskapsklassen etter opprykk fra Gruppe 1 i fjor – en viktig ordning som gjør det attraktivt å spille i nest øverste gruppe. Gleine gikk opp 40 elopoeng, mens de andre store ratingvinnerne ble Mads (opp 36), Rølvåg (opp 30) og Martin Halvik Larsen (opp 27).

Alle var enige om at det var et fint mesterskap – så sees vi igjen til neste år!

Sjekk ut resultater i Turneringsservice

 


Kristian (3), Gunnar (1) og Ødon (2) ble de beste i Gruppe 1
Foto: Anniken Vestby

I Gruppe 1 skilte Gunnar Lund fra Tromsø og Ødøn Toth Engegård fra Harstad seg ut som vinnere. Gunnar vant på kvalitetsberegning, men begge tok 5 poeng, de delte pengepremien og begge kvalifiserte seg til neste års Mesterskapsklasse. Vi fikk altså i prinsippet to verdige vinnere. Dette er to unge spillere i tenårene som fortsatt har et stort utviklingspotensiale, så det blir spennende å se om de klarer å heve seg til spill i neste års NNM-klasse. Ødøn Toth Engegård tapte kun mot vinneren Gunnar Lund – mens Gunnar også tapte et parti. Dette var mot unge lovende Mathias Lind Schouten i et parti der han lenge hadde remisen innen rekkevidde i et sluttspill som hvit, men der Mathias til slutt overlistet sin motstander.

Gunnar Lund gikk helt til topps i Gruppe 1 – sterkt!
Foto: Anniken Vestby

Kristian H Schmidt, Mathias Lind Schouten og Harald Christian Vestjord, alle fra Tromsø, tok plassene 3-5 etter mye hard kampsjakk underveis – og 4 poeng i protokollen. Mathias og Kristian spilte ikke en eneste remis – i likhet med Ødon og Gunnar, og dermed spilte faktisk ingen av de fire øverste i denne gruppen noen remiser på de 6 rundene. Nils-Jakob Schjelderup fra Harstad ble siste spiller med positiv score – han scoret +1 og endte dermed på 3.5 av 6 og tok sjetteplassen. Kristian H. Schmidt vant forøvrig prisen for beste klasse 2 spiller i denne klassen.

 

Ødon og Ronny var glade og tok fine premier med hjem til Harstad!
Foto: Anniken Vestby

I Gruppe 2 gikk Harstad sin Ronny S Melå helt til topps og som klasse 5 spiller og helt fersk innen konkurransesjakken var dette et svært overraskende og hyggelig resultat! Harstad gjorde det dermed sterkt i NNM og vi håper at det bidrar til at det gror i byen som har fostret slike store sjakksønner som Stein Jensen og Peter Flermoen. Ronny tok 5 av 6 mulige og gikk tapsfri gjennom turneringa – pent. Vladimir Shabalin fra Sortland, Steinar Arild fra Alta og Håkon Natvig fra Sortland tok de neste tre plassene – alle med 4.5 av 6 mulige. På femteplass kom en hard kjempende Morten Johnsen, som i siste runde mot Simon Steinnes gikk i en åpningsfelle i Cambridge Springs som tapte offiser for han – noe halve lokalet kunne se da rødfargen under topplokket var til å ta og føle på. Vi har alle vært der – en felle er en felle og folk går i slikt. Det imponerende var at Morten så bet tennene sammen, spilte på og til slutt ble han premiert med en mattfelle som åpenbarte seg for han – seier! Dermed vant Morten en klassepremie på 500 kr fra Sjakkbutikken.

 

Ronny fra Harstad (1), Håkon (4) fra Sortland og Steinar Arild (2) fra Alta fikk premier
Foto: Anniken Vestby

Vladimir Shabalin fra Sortland tok andreplass i Gruppe 2
Foto: Anniken Vestby

Sortland kom, spilte og vant massevis av elopoeng. Martin Halsvik Larsens innsats er nevnt og Shabalin og Natvig gjorde også sine saker skarpt. Les mer om alle Sortlandsspillernes innsats hos Sortland Sjakklubb som har meget fine og oppdatere hjemmesider.

Håkon Tonulltre Natvig er en spilloppmaker og var glad for å bli klassevinner!
Foto: Anniken Vestby

 

Klassevinnere som fikk gavekort på 500 kroner i Sjakkbutikken hver, ble: Mathias Lind Schouten, Harald Christian Vestjord, Håkon Tonulltre Natvig og altså Morten Johnsen.

Morten Johnsen kjempet og kjempet mot overmakten med offiser over – så la han inn en siste finte!?
Foto: Anniken Vestby

 

 

Juniorklassen var tidenes yngste

Alle var for vinnere å regne etter helgas sjakk-NNM i Tromsø
Foto: Anniken Vestby

I Juniorklassen ble det kjempet steinhard. Det var utrolig morsomt å gå ute blant de unge spillerne i alderen 5 til 13 år og se hvor fin sjakk de spilte til tross for sin unge alder og sin lille erfaring. Foreldrene ventet i spenning på resultatene. Noen satt og leste mens de ventet, mens andre nok trodde at de skjønte litt av det små-rollingene deres drev med og fulgte partiene tett. God stemning på gangen altså – og mye godt spill! Jeg ble svært imponert over åpningsspillet til mange av disse unge som visste å utvikle seg mot sentrum, ta terreng og få kongen i sikkerhet.

 

Vidar Jr Bjørnås er Juniormester 2017 – han spiller for Senja Sjakklubb
Foto: Anniken Vestby

Nordnorsk juniormester 2017 med 7 /8 mulige ble Vidar Jr Bjørnås fra Senja sjakklubb – vi gratulerer! Bjørn Brekke fra Tromsø kom på 2. plass med 6.5 poeng og 3.plassen gikk til Tromsøværingen og Nikolai Olsen Wernberg på 6 poeng. Alle disse imponerte under mesterskapet og alle ville vært verdige mestre. På 5 poeng kom Vebjørn Celius Strømme fra Hammerfest og Birk Vollstad fra Tromsø på henholdsvis 4. og 5. plass. Alt i alt stilte det hele 12 juniorer opp til start – og alle vant minst et sjakkparti. Meget bra!

 

Bjørn Brekke tok en finfin andreplass for TSKU i det nordnorske juniormesterskapet 2017
Foto: Anniken Vestby

Kantina var et eventyr. Dessverre har ikke TSKs lokaler med mer plass enn at folk må stå og spise – eller drikke ved egen brett. Derfor gir ikke en slik kantine rom for de store utskeielsene. Allikevel virket det som om slaget gikk bra, at folk var fornøyde og at TSKU fikk noen ekstra kroner i kassa. Mye kan det ikke ha blitt med de prisene jeg så – og når frukten var gratis og mer til – så var dette et gode for spillerne som jeg håper de vet å sette pris på.

Se resultater for alle klasser i Turneringsservice!

Se flotte bilder fra Anniken Vestby på Facebook hos SjakkTromsø

 

Tromsø Sjakklubb takker spesielt Tromsø ASVO og Tromsø bakeri for sponsing i forhold til kantina og mesterskapet – takk!

Tromsø Sjakklubb på Facebook