Jan S. Berglund tok kaka under Marssjakken 2017

26. mars 2017
By

Flotte spillelokaler med god stemning og mye god sjakk i helga
Foto: Anniken Vestby

Brillefin deltakelse

Med 48 deltakere på startstreken, i klubbens flunkende nye spillelokaler i flotte Veitasenteret midt i Tromsø sentrum, gikk Marssjakken 2017 av stabelen med finfin deltakelse og mye spennende sjakk! Fra Oslo kom Tor Fredrik Kaasen og Johannes Kvisla for å kjempe om førsteplassen, og de 1500 kr som vinneren mottok. WFM Zsuzsanna Terbe hadde tatt turen fra Ungarn for å besøke sin norske kjæreste og de spilte sammen her i Tromsø – for selvsagt kom WFM’en også for å spille i en fin FIDE-ratet turnering. Fra Alta kom Odd Erling Mikalsen og Bengt Arne Mikalsen og fra Narvik kom blant annet Kjell Ole Kristensen, Olav Thoresen og Magnor Pettersen mens de unge spillerne Ødøn Toth Engegård og Johan Pettersen fra Harstad også forfrisket seg med sjakk denne helga. Det var i det store og det hele folksomt i klubblokalene i Tromsø Sjakklubb.

Treer Pål, toer Tor Fredrik og ener Jan S. Berglund i Marssjakken 2017
Foto: Anniken Vestby

Jan Sigmund tilbake på vinnersporet år etter siste stor triumf!

Men det skulle bli nestoren i feltet – lederen av klubben 58 år gamle Jan Sigmund Berglund som tok en meget velfortjent og etterlengtet seier! Berglund var nemlig den eneste i feltet som gikk tapsfri gjennom alle de 7 rundene og med en prestasjon tett på 2200+ imponerte han virkelig. Selv i siste runde der det skulle vise seg å være nok med remis – sto han til vinst underveis og satt i førersetet. Han sa selv at han hadde masse energi i helga og det ene supertrekket påfulgt av det andre viste at Berglund hadde kjempeformen inne. 5 av 7 mulige er finfine saker og når sterke folk som Tor Fredrik Kaasen, med sine to IM-napp, og Pål Røyset, med sine 7 nordnorske mestertitler, ikke rakk helt opp skyldtes det tap mot henholdsvis Johannes Kvisla for Tor Fredrik og Odd Erling Mikalsen for Pål Røyset. Tor Fredrik tok andreplassen, mens Pål endte på tredjeplass etter kvalitetsberegning – alle disse tre tok altså 5 poeng av 7 mulige.

Vinneren Jan S. Berglund har 30 års fartstid i Tromsø Sjakklubb
Foto: Anniken Vestby

Alle kan ikke gjøre det godt på en og samme tid

Det er litt godt når spillere utenbys fra ikke kommer på seierspallen. Mulig er jeg en sur gammel gubbe som husker litt for godt. Men opp gjennom årene har mange sør-norske spillere hevdet seg litt for godt i Ishavsbyen. Selvsagt bør de tas varmt imot, men over sjakkbrettet fortjener de intet annet enn en iskald skulder – vi må da slå fra oss. Således var det en finfin pall selv om Tor Fredrik nå spiller for Vålerenga i Oslo. FM Johannes Kvisla tok fjerdeplassen mens den ungarske WFM’en Zsuzsanna Terbe tok femteplassen. Disse tok 4.5 av 5 – det samme som Odd Erling Mikalsen, Monika Machlik og Endre Machlik på plassene deretter.

Monika Machlik og WFM Zsuzsanna Terbe ledet feltet med 3/3 mulige etter hurtigsjakken
Foto: Anniken Vestby

Machlikene Monika, Edit og Endre viste seg forvørig ikke fra sin aller beste side da ingen presterte over 2000 i ratingprestasjon i denne turneringen. Vi er jo så godt vant fra den kanten og de imponerte jo alle i Harstad under Kretsmesterskapet for lag i år – men det vil seg ikke alltid og for oss nøytrale er det artig med en fin, liten miks i toppen slik at flere får smake av den sødmefylte kaka. Det får meg inn på kantinedriften og TSKU. Det rapporteres at det ble servert diverse mye godt i bite i til en rimelig penge og når slikt samtidig genererer penger til de unge i klubben – så er det et finfin tiltak. Enkel servering er tingen og med gode kaker og super jobb av folka der med Annelie og Tor-Ivar i spissen – så gikk alt vel. Annelie hadde regien og hadde fiksa sponset mat fra Tromsø bakeri og frukt fra Asvo – takk til dere! Og vel blåst fra TSKU der foreldre stilte opp med både bakverk og vaktordning.

Enkel, men god servering, fra TSKU under Marssjakken 2017
Foto: Anniken Vestby

Klapp på skuldra til Isak

En kar fortjener et ekstra klapp på skuldra for sin debut i A-klassen i Marssjakken 2017 og det er Isak Bakli Aglen! For mens sterke folk som Håvard Skagseth, Christian Grundekjøn og Amir Kaedana virkelig slet og fikk det tøft – lekte livet for Isak. En finfin 17. plass med sterke 2.5 av 4 mulig i langsjakken og 3 av 7 totalt vitner om en stryke som er på vei opp i rekordtempo. 15-åringen gjorde dermed sine saker meget godt og ble ratingvinner i A-klassen. Han kan nemlig legge til hele 63 fete elopoeng til sin internasjonale rating som begynner å nærme seg pene 1700 og selv om den norske ratingen henger etter – så er dette en spiller som kan få mye glede av sjakken og sjakken kan få mye glede av Isak som er en festlig fyr med mye godt humør der spøken alltid sitter løst. Han startet sent med sjakk – i 13-14-årsalderen – og teaterlivet tar mye av tiden hans, men når han først får spille så virker han tent som et lys. Slikt er morsomt å se.

Isak Bakli Aglen har imponert i klubbmesterskapet og imponerte i Marssjakken
Foto: Anniken Vestby

Resultater i Turneringsservice finner dere her

 

Benjamin Halvorsen til topps i B-gruppen

Tage, vinneren Benjamin og Vidar Bjørnås fra Arendal på de tre første plassene
Foto: Anniken Vestby

I B-klassen skulle det vise seg å bli mye jevnere enn en kunne ane. Forhåndsfavoritter var Kirill Fedchuk og Benjamin Halvorsen – de eneste med en nasjonal rating klart over 1500. De to 14-åringene barket sammen i sjette og nest siste runde – og da Kirill vant dette oppgjøret så han ut som en klar vinner. Men det skulle vise seg at han gikk på en smell mot Vidar Bjørnås fra Arendal i siste runde, og da så Benjamin seg sitt snitt til å rase forbi og med best kvalitet av tre spillere på 5.5 av 7 mulige gikk Halvorsen til topps i B-gruppen. Det var sikkert en fjær i hatten til Benjamin som ikke har spilt like mye sjakk det siste halvåret – som han har gjort de siste årene. Benjamin er forøvrig en hissig angrepsspiller med stor taktisk slagkraft og en slik B-gruppe passer han således som hånd i hanske.

Benjamin Halvorsen vant B-klassen etter en spennende avslutning!
Foto: Anniken Vestby

På andreplass kom Vidar Bjørnås fra Arendal med en relativt beskjeden rating på 1154, men i Tromsø leverte han varene og hans triumf over Fedchuck varmet nok ekstra. Tage Robertsen har hatt en fin vår der høydepunktet var NNM for lag 2017 der vi husker at han tok 3.5 av 5 mulige mot sterk motstand – noe som ga en 1900-prestasjon. Tage tok i likhet med Benjamin 5.5 poeng – tapte bare mot vinneren Halvorsen og gjorde dermed en fin turnering der han kapret tredjeplassen. På fjerdeplass kom så ferske Morten Johnsen, som begynte å spille sjakk i godt voksen alder, men som vet å slå fra seg både i Bymesterskapet 2017 og i Marssjakken der han tok 5 poeng av 7 mulige. Kirill Fedchuck måtte dermed nøye seg med femteplass denne gangen – da er det godt å vite at det går nye tog hele tiden.

Tage Robertsen sto for rutinen i B-klassen og tok tredjeplass
Foto: Anniken Vestby

Birk Gulljord imponerte i C-klassen

Også i C-gruppen fikk vi en vinner fra Tromsø og i denne gruppen var det flere unge TSKU’ere som fikk sitt første møte med voksensjakken og turneringslivet. Vinner ble Birk Gulljord på 4 poeng – en kar som er ivrig på sjakken og som også har begynt å spille i voksenklubben til Tromsø Sjakklubb. Nok en trivelig gutt der, som kommer inn i et trivelig miljø – og det er godt å se at det spirer og gror bak alle våre landslagsaktuelle kandidater i Tromsø Sjakklubbs Ungdom. Nikolai Olsen Wernberg, et for meg ubeskrevet blad uten norsk rating, tok en brillefin andreplass i C-klassen med sterke 3.5 poeng. 3.5 poeng fikk også Sofie Kristine Ratama fra Alta Sjakklubbs ungdom – hun er rundt 10 år gammel og del av det flotte sjakkmiljøet i Nordlysbyen som har fostret slike sterke spillere som Erlend Mikalsen, Andre Nielsen og Ingrid Andrea Greibrokk. I C-klassen deltok det til slutt 11 spillere – så her er det rom for flere! De spilte sammen med B-klassen og neste gang deles kanskje disse klassene av sportslige hensyn. Det er godt å spille mot folk i egen vektklasse.


Birk Gulljord gjorde det skarpt og vant hele C-klassen
Foto: Anniken Vestby

 

Dere finner fulle resultatlister i Turneringsservice

Turneringsleder, Primus Motor og fotograf Anniken Vestby ledet turneringen på en fin måte
Foto: Anniken Vestby

Bilder fra hurtigsjakken –  del 1, på Facebooksidene til SjakkTromsø

Bilder fra hurtigsjakken – del 2, på Facebooksidene til SjakkTromsø

Bilder fra runde 4, del 1, på Facebooksidene til SjakkTromsø

Bilder fra runde 4, del 2, på Facebooksidene til SjakkTromsø

Bilder fra runde 5 på Facebooksidene til SjakkTromsø

Bilder fra runde 6, del 1, på Facebooksidene til SjakkTromsø

Bilder fra runde 6, del 2, på Facebooksidene til SjakkTromsø

Bilder fra runde 7 på Facebooksidene til SjakkTromsø


Her er et spennende parti der Berglund nedlegger vanligvis så solide Christian Grundekjøn:

 

Foreldre i TSKU bakte kaker slik at det ble en turnering for sjakkens Feinschmeckere!
Foto: Anniken Vestby

Tromsø Sjakklubb på Facebook