Arvola og Kaasen storspiller i Sveins minneturnering i Oslo

26. juni 2017
By

  Benjamin Arvola leder Sveins 10. minneturnering i Oslo etter 7 runder med 6 poeng!
Foto: Anniken Vestby

Sveins 10. minneturnering er oppkalt etter IM Svein Johannessen som var vår andre internasjonale mester (IM) i sjakk og en ruvende skikkelse i det norske sjakkmiljøet i en mannsalder. Før Leif Øgaards regjeringstid i norsk sjakk fra midten av 70-tallet til godt ut på 80-tallet var Svein Johannessen får fremste sjakkambassadør og han var ifølge Jeff Sonas sin sjakkstatistikk nær ved å være blant de 100 beste spillerne i verden sent på 60-tallet. Allikevel ble ikke Johannessen stormester i sjakk – det var mye tøffere å bli dette den gang på grunn av få tittelkvalifiserende turneringer – men han var særdeles dyktig og en god representant for sjakklivet i Norge.

 

Benjamin Arvola slo GM Emanuel Berg med de hvite brikkene i 7. runde
Foto: Anniken Vestby

 

FM Benjamin Arvola (snart IM) leder denne store åpne turneringa med 69 deltakere. Det er hele 7 stormestre og 6 IM-er på startstreken og med navn som GM Tiger Hillarp Persson, GM Emanuel Berg, GM Jonny Hector, GM Rune Djurhuus og IM Justin Tan på startstreken er det særdeles sterkt og veldig gledelig å se et nordnorsk navn skinne på toppen av turneringstabellen når kun to runder gjenstår. Benjamin er tilsynelatende også i god rute for å ta ett GM-napp – han har møtt tre stormestere og har en skyhøy ratingprestasjon over 2650 – allikevel er dette umulig. På 9 runder må en spiller møte minst 4 utlendinger fra minst 2 forskjellige land. Dette kravet kan ikke Benjamin innfri når han møter nordmannen Tor Fredrik Kaasen i nest siste runde. Dermed må målsetningen for Benjamin være å ta mest mulig elorating og å vinne turneringen – ikke dårlig det heller! Hvem hadde for få år siden tenkt tanken om at to Tromsøværinger kunne møtes i en av sluttrundene i en stor, internasjonal turnering i Oslo og å spille om turneringsseier? Sjakken i Tromsø har virkelig fostret store sjakksønner de senere årene! Du kan se Benjamin sitt sterke parti mot IM Nicolai Getz nederst i denne reportasjen.

 

Sjakkpersonlighet Øystein Brekke gratulerer turneringsarrangør Bjarke Sahl med 10 års-jubileet
Foto: Anniken Vestby

Sveins minneturnering har 10 årsjubileum og arrangør Bjarke Sahl kan være stolt over den flotte turneringen som han har fått til i Oslo i slutten av juni. Med 7 GMer på startstreken og 6 IMer ble dette en super turnering å ta tittelnapp i. Tor Fredrik Kaasen jager sitt siste IM-napp og kan bli ny IM samtidig med at Benjamin Arvola får sin IM-tittel på neste møte i FIDE om noen få måneder. En skal aldri ta slikt på forskudd, men Tor Fredrik er tapsfri så langt og imponerer stort i Oslo. Det gjør også mange andre Tromsøspillere, så vi tar hele runden.

 

Bjarke Sahl og datter leder turneringen på utmerket vis – hun deler ut bamsemoms og rydder han arrangerer
Foto: Anniken Vestby

Bjarke Sahl er selv IM i sjakk og han kom til Norge på 90-tallet og han har blant annet vært generalsekretær i Sjakkforbundet og han har vært gift med vårt kvinnelige sjakkess Sheila Barth Sahl. Han kom fra Danmark og har beriket sjakklivet i Asker i mange år. 61 åringen har de nødvendige tre GM-nappene en trenger, men han har aldri klart ratingkravet for å bli stormester i sjakk på 2500. Allikevel er Bjarke blitt mer og mer kjent som turneringsarrangør og med sitt store kontaktnett har han laget en virkelig flott turnering i Oslo. Vi gleder oss til slutten av Sveins 10. minneturnering!

 

IM Nicolai Getz fra OSS storspiller under Sveins minneturnering – men ble knust av Arvola
Foto: Anniken Vestby

På en for meg svært overraskende 2. plass når to runder gjenstår ligger OSS sin Nicolai Getz. Getz er svært variabel i prestasjonene sine, men har noen virkelig fine resultater bak seg i tid. Han tok det første IM-nappet sitt under ACC 2009 og fullbyrdet IM-tittelen under Europamesterskapet 2011 der han tok 5.5 av 11. Getz deltok på OL-laget vårt som tok en sensasjonell 5. plass i 2016, og han har vært fast deltaker i Eliteklassen i sjakk siden 2010. Beste plassering er en 7. plass fra 2011 i Oslo. Under Sveins minneturnering har spillet til Getz variert noe, men stort sett har han imponert stort underveis og mot IM Justin Tan fra Australia i 7. runde spilte han et praktparti som du kan se analysert av Stockfish her. Getz har 6 poeng, det samme som Arvola, og med en ratingprestasjon på hele 2660 ligger han godt i rute til sitt første GM-napp. Han møter nemlig sin tredje stormester i åttende runde – Tiger Hillarp Persson – med de hvite brikkene og da har han innfridd alle krav til tittelholdere også. Getz har møtt fire utlendinger fra minst to forskjellige land allerede, så en god avslutning er det som må til for hans del.

 

Tiger Hillarp Persson gjør det best av 7 GMer i turneringen
Foto: Anniken Vestby

Tiger’n ligger på tredjeplass. At norske sjakkspillere som Arvola, Getz og Kaasen nå ypper mot svenske GMer som Hillarp Persson, Emanuel Berg og Jonny Hector er fabelfenomenalt bra. Det viser hvordan det gror i norsk sjakk og det viser den store nivåhevningen norsk sjakk har vært igjennom. Magnus-effekten formerlig skuller innover oss og det er gøy å se. Hillarp Persson er tapsfri så langt, men både Arvola og Kaasen har stjelt remiser fra stormesteren og nå har altså Getz sjansen med de hvite brikkene til å få en GM-skalp i åttende runde. Det vil være enormt sterkt av Getz, siden han alt har skalpen til GM Emanuel Berg og GM Jonny Hector, i denne turneringen. Legger Getz ned alle de tre svenske musketerene?

 

Tor Fredrik Kaasen imponerer stort i Oslo og tok skalpen på GM Rune Djurhuus i 7. runde
Foto: Anniken Vestby

Tor Fredrik Kaasen får jeg bare større og større tro på. At han blir både GM og når 2600 mener jeg. Tor Fredrik har klinket til i Sveins minneturnering og ligger på en storfin 4. plass. Dessverre skal han opp mot knallsterke Arvola i 8. runde, jeg hadde helst sett at the Tromsø Boys ikke møtte hverandre, men også den matchen er relativt åpen. Tor Fredrik har slått Arvola før – under Oslo Chess International 2016 – og han er enormt sterk på sitt beste. Han slo også sin første stormester i fjor, Heikki Westerinen, men nå slo han GM Rune Djurhuus i Sveins minneturnering og når han i tillegg har slått sterke IM Martin Haubro – så lukter det både svidd og IM-tittel av Tor Fredrik for tiden. Tromsøgutten har over 2500 i ratingprestasjon og finfine 4.5 av 7 mulige. Vi gratulerer!

 

Gunnar Lund har imponert alle ved å ta remis mot flere tittelholdere og med en 2250+ prestasjon!
Foto: Anniken Vestby

Tor Fredriks gamle sparringspartner Gunnar Lund ble distansert for endel år siden av Kaasen og i dag har Gunnar en habil FIDE-rating på 1914 – ikke verst av en Tromsøværing på 14 år. Nylig vant Gunnar NM for ungdomsskolelag med sine venner fra Langnes skole i Tromsø, han vant også kl. 1 under NNM og har således hatt en fenomenal utvikling den siste tiden. Derfor er det ikke overraskende at Gunnar gjør det godt under Sveins minneturnering – men remis mot diverse tittelholderne, inklusive GM Ringdal Hansen? 2251 i eloprestasjon og opp 113 elopoeng – det er fenomenalt! Lund har rett og slett tatt åpnet den feteste sparegrisen i hele Sveins minneturnering og puttet alle elopoengene han fant i den i egen lomme. At han slo sin klubbkamaret, og jevngamle kompis på 14 år – Mads Vestby-Ellingsen, smakte nok likevel best. De har en sunn rivalisering og klatrer på hverandres skuldre.

 

 Emanuel Berg vet at det svir å være GM i Oslo – de unge lovende spillerne ønsker skalpen din
Foto: Anniken Vestby

Stormestrene har fått det tøft. Veldig tøft. Emanuel Berg har tapt mot både Arvola og Getz og trolig får vi en vinner av denne turneringa uten en GM-tittel. Det er i hvert fall lov å håpe når en er norsk – og tre norske talenter ligger inne blant de fire beste.

 

Mads Vestby-Ellingsen hadde en treg start – men med 3.5 av 4 er han nå i rute til en god avslutning!
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby-Ellingsen har skytt ratingen sin i været den siste tiden og han tok sølvmedalje under NNM 2017. Dessverre for Mads er formen ikke på topp i Oslo – i hvert fall ikke i starten av turneringa. I tillegg var han uheldig som møtte sin klubbkamarat Gunnar, som er i sin livs form, i tredje runde der det ble tap. Etter det har Mads svart på tiltale og spilt hjem 3.5 av 4 mulige i de siste rundene og nå venter IM Martin Hambro i neste runde. Kan Mads smelle til med et uventet resultat der er mye gjort for helhetsfølelsen etter turneringa.

 

Tromsøs Harald Christian Vestjord forfrisker i Oslo med mye sjakk og et resultat over elotallet sitt
Foto: Anniken Vestby

Harald-Christian Vestjord er den siste av de unge talentene fra Tromsø som spiller i Oslo. Han ble Ungdomskolenorgesmester i sjakk med Langnes skole nå i vår og har en jevn stabil utvikling som sjakkspiller. 14-åringen er del av den kjente 2002-årgangen i Tromsø Sjakklubb der Tor Fredrik Kaasen og Kadettnorgesmester Mads Vestby-Ellingsen har ledet an en gruppe spillere på 5-6 stykker som er helt i Norgestoppen i sin årsklasse. Harald-Christian er i 14 års alderen, han har en elo over 1750 og i Sveins minneturnering er prestasjonen noe over 1700.

 

 Nora Trasti er sjakkmamma til Harald Christian – hun har 1 poeng og koser seg med ferie og felleskap
Foto: Anniken Vestby

Vi er glad for det fine sjakkmiljøet i Tromsø og et par sjakkmødre er med på turen til Oslo. Det er Anniken Vestby og Nora Trasti som begge deltar i turneringen og som begge har tatt poeng – selv om de er for rene hobbyspillere å regne og mest er med for turen, det sosiale og for helhets skyld. Der har ferie og da er det bedre å spille sjakk enn å være sjakkventer.

 

Legenden Heikki Westerinnen er Finlands største sjakklegende gjennom tidene og han deltar fortsatt i sitt 74 leveår!
Foto: Anniken Vestby

For et herlig bilde av legenden Heikki Westerinen! Heikki er 73 år gammel, har en elorating på 2305, og presterer som forventet i Oslo. Mange norske sjakkspillere har opp gjennom årene slått Westerinen og det har betydd mye for dem. Norgesvennen Heikki hadde sin storhetstid på 70-tallet da han vant den prestisjefylte Dortmund-turneringen i Tyskland i 1973 og 1975. 16 år gammel ble han finsk mester og i 1975 ble han utropt til stormester i sjakk. Det er hyggelig å se Heikki tilbake i Norge og det er like hyggelig å se at det går an å nyte sjakklidenskapen sin livet ut.

 

Anniken Vestby har tatt alle de flotte bildene i denne reportasjen og hun spiller også i Oslo
Foto: Ved Anniken Vestby

Anniken Vestby er Norges ledende sjakkfotograf. Hun tar rett og slett flest og best bilder. I tillegg er hun et sosialt muntrasjonsråd med tusen jern i ilden som betyr utrolig mye for TSK og TSKU. Takk for all din tid innen sjakken, Anniken og vit at uten ildsjeler som deg ville det vært stusslig både på prestasjonssiden i TSKU og TSK – og stille på nettsidene våre. Noen må lede vei, og selv om Tromsøsjakken for tiden har mange aktive folk og dyktige ledere, så er Anniken spesiell fordi hun bruker så mye tid på andre. I Sveins Minneturnering har Anniken vunnet et parti og vi satser på en seier til før det er slutt. Ikke sant?

 

Vi tar en titt på hvordan Benjamin Arvola knuste IM Nicolai Getz med flott åpningsspill i en kongeinder:

 

Her finner du de offisielle hjemmesidene for mesterskapet

Her finner du partier, resultater og tabell i Turneringsservice

 

Du kan se bilder hos SjakkTromsø på Facebook ved Anniken Vestby:

Bilder fra 1. runde

Bilder fra 2. runde – del 1 

Bilder fra 2. runde – del 2

Bilder fra 3. runde

Bilder fra 4. runde – del 1

Bilder fra 4. runde – del 2

Bilder fra 5. runde – del 1

Bilder fra 5. runde – del 2

Bilder fra 6. runde – del 1

Bilder fra 6. runde – del 2

Bilder fra 7. runde – del 1

Bilder fra 7. runde – del 2

Tromsø Sjakklubb på Facebook