Intervju med blide Anniken Vestby

Mange er glade i blide Anniken som må dele på sin oppmerksomhet i hele sjakk-Norge!
Foto: Privat fra Anniken Vestbys samling

 

 

Kort presentasjon av Anniken Vestby
Av Sven Wisløff Nilssen

Vi fortsetter med å bli kjent med personlighetene i Tromsø sjakklubb – denne gang blir vi bedre kjent med lærer, sjakkdommer, fotograf, styremedlem i NSF og TSK, president i Nordisk sjakkforbund og altmuligdame Anniken Vestby. Det første jeg tenker på når jeg tenker på Anniken er det gode humøret hennes. Det er suverent! Dessuten har hun en energi som er herlig i passelig dose og hvordan NM-uka skulle gått i 2016 i Tromsø uten Annikens innsats vet jeg ikke. Hun var min første og største inspirasjonskilde her på SjakkTromsø og årsaken til at Sjakkfantomet måtte vike litt for webben til TSK – for med sine fine bilder og de fine historiene til TSKUerne var det morsomt å skrive om dette med flotte bilder til. I dag møter vi Anniken til en prat.

 

Hvor lenge har du vært medlem i Tromsø sjakklubb?

Jeg begynte vel først å delta på kurs med Mads i regi av TSKU i 2009, og kom vel gjerne inn i styret der i 2010 eller 2011! Begynte å spille turneringssjakk i 2013, og min første turnering var Landsturneringen på Lillehammer i 2013. Så da har jeg nok vært medlem av Tromsø Sjakklubb siden 2013.

 

Hvor lenge har du vært styremedlem nå?

Godt spørsmål! Føles som jeg har vært med i styret veldig lenge, men var jo først mange år i TSKU. Lurer på om jeg ikke kom inn i TSK i 2014? Lenge satt jeg i begge styrer. Først i 2018 gikk jeg ut av TSKU og konsentrerte meg mest om TSK, og jobben som turneringsleder.

 

Hvilke andre roller i organisert sjakk har du?

Jeg er visepresident i Norges Sjakkforbund og har vært en del av NSF siden 2017, da Karl Petter foreslo meg som medlem av valgkomiteen under kongressen. Etter noen år ble jeg overtalt til å gå inn i styret og nå har jeg begynt på mitt 3 år som visepresident.

Andre verv er president i det nordiske sjakkforbundet og leder for barne- og ungdomskretsen i Troms og Nordre Nordland.

 

Hva er det beste med norsk sjakk for øyeblikket – nevn tre ting som gir deg rockefot?

Jeg synes det er veldig artig at så mange spiller og er interessert i sjakk – til og med min svigersøster i Narvik, som aldri har spilt sjakk, sitter klistra og ser på Magnus på TV!

Det er også veldig godt å se at TSKU har fått flere unge ivrige sjakkbarn, og at de samles til spillekveld en gang i mnd. Bra jobb som gjøres der.

Det tredje må være at sjakken har fått en posisjon på TV og som underholdning blant så mange! Nå kan vi samles og se sjakk i time etter time, og jeg blir aldri lei!

 

Internasjonal dommer (IA) Anniken Vestby og Internasjonal mester Mads Vestby-Ellingsen som er hennes sønn
Foto: Privat ved Anniken Vestby

 

Hva er status for TSK/TSKU i dag – hvor står vi?

Jeg tenker vel fortsatt at vi kunne gjort med for å rekruttere flere både i TSKU og i TSK, men det krever jo mye av styrene. Aktiv innsats både på skoler og i bybildet! Skulle gjerne ha sett at flere fikk oppleve det gode sjakkmiljøet vårt. Og jeg ønsker også at de voksne etablerte spillerne kommer skikkelig tilbake igjen i klubben. Vi må få opp antallet på klubbkveldene våre. Jeg synes jo vi har et flott tilbud med både lyn, hurtig og langsjakk! I fjor var det også flotte kurs og historiekvelder på onsdagene, noe som absolutt burde hatt flere tilhørere.

 

Hva tenker du om TSKU og TSK som to selvstendige klubber i byen?

Jeg tenker at det har vært helt avgjørende for den gode utviklinga i TSKU. Det er noe med at foreldre tar ansvar og driver barneklubben framover, noe vi neppe ville fått til om bare de voksne sjakkspillerne skulle hatt ansvaret. Samtidig har vi jo alltid hatt et godt samarbeid, hvor vi har nytte av hverandre. De voksne stiller opp og holder kurs for barn, og de tar barna imot i voksenklubben når de er klar for det. Barneklubben holder kafe under turneringer og vi har turneringer på samme sted, så jeg ser ikke bort fra at TSK og TSKU også i framtida vil nyte best av å være to klubber, selv om NSF og USF blir slått sammen.

 

Hva er de tre artigste tingene du har vært med på i sjakkens rike?

Sjakk OL i Tromsø i 2014 (World Cup 2013 var også stas!),

OL i Batumi i 2018. OL er virkelig utrolig stas. Det å samle spillere fra hele verden og knytte vennskap på tvers av landegrensene og er noe av det artigste jeg vet!

NM i 2016 kommer også veldig høyt opp. Det var en sinnsyk innsats av klubbene våre den uka pluss for og etterarbeid, og det ga så mye å se hvor folk koste seg under NM i Tromsø på Tromstun skole. Beste NM, helt objektivt 😊

 

Har du noen tanker om hvordan Tromsø sjakklubb kan øke klubbaktiviteten sin?

Jeg tror vi må legge ned innsats i å vise oss fram på ulike arenaer. Det krever jo at folk stiller opp, og det er ikke alltid like enkelt i en hektisk hverdag.

 

Anniken og tidligere VM-utfordrer Veselin Topalov i Tromsø 2014
Foto: Privat  | Anniken Vestby sin samling

 

Har du en kjepphest du rir, noe du liker å fronte innen sjakkens rike?

Jeg er veldig opptatt av miljø og inkludering, og der synes jeg Tromsø har vært veldig bra. I TSKU har vi en tradisjon for blant annet å spille lagkonkurranser med jevne lag hvor alle er like viktig og får like mye spilletid. Dette skaper et godt miljø og bygger vennskap. Jeg vil også trekke fram at elitelaget til Tromsø stiller med kun egenproduserte spillere. De andre lagene stiller med flere innleide utenlandske spillere på laget, og likevel var det vi som flesket til med en 4.plass! Sterkt gjort. I tillegg er vi et av få lag som har kvinner på laget, Macklikene.

 

SjakkTromsø på Facebook er Norges største FB-side om sjakk – hvordan fikk du tidlig ideen til denne og hvordan har utviklingen vært?

Jeg husker faktisk ikke hvordan det startet, men det må jo ha vært noen felles ideer med Sven og Jan Sigmund rundt Sjakk-OL i Tromsø i 2014. Jeg må innrømme at jeg har vært inne og sjekket når sida ble opprettet, og det var i september 2014 for nøyaktig 8 år siden. Vi fikk sikkert en god ide om at vi kunne nå ut til flere ved å bruke Facebook. Og for en ide! Vi er nå en av de beste både på FB og nett, mye takket være masse aktivitet fra medlemmene våre og skribenter med Sven i spissen, Trond Tørfoss med barnesjakken og fotograf meg selv! Sammen er vi rågode😊 Vi har mange lesere innom sidene våre.

 

Hva er det beste ved å være sjakkinteressert?

Det beste må jo være at man alltid har noe å holde på med, samtidig som jeg synes det er det mest inkluderende miljøet!! Man møter alle slags mennesker og man har alltid noe å snakke om, nemlig sjakken. Jeg har stortrivdes fra fleste stund og det å være på sjakkturnering er noe av det hyggeligste jeg vet.

 

Fortell gjerne en liten historie fra sjakkens rike om noe som har berørt deg på en eller annen måte?

Sjakken gir mange møter mellom mennesker, og en episode for endel år tilbake, fikk oss voksne til å tenke. Det var en sjakkturnering sørpå med en blanding av barn og voksne, og vi var en gjeng fra Tromsø som spilte sammen. I denne turneringa var det en spiller som til tider luktet mye svette, noe som var ubehagelig for oss rundt og spesielt motstanderne. Vi var flere som spilte mot han, og en av oss lurte på om ikke vi burde si ifra til turneringsleder, siden det påvirket spillet fordi man følte ubehag. Da kom det klar tale fra en av de unge i følget vårt, som selv hadde spilt mot han, og ikke klart og gjøre sitt beste i det partiet. “Vi skal ikke gjøre noe som helst med dette, for tenk om sjakken er det viktige i denne personens liv, noe som betyr noe, og kanskje den største og eneste gleden han har i livet er å spille sjakk. Vi kan ikke ødelegge denne opplevelsen for denne spilleren.”

Noen ganger er barna de kloke. Jeg har tenkt mye på denne episoden i ettertid, og unggutten hadde nok rett, for noen er kanskje sjakken det eneste sosiale møtepunkt og dermed utrolig viktig.

 

Anniken Vestby er en Clonovenn og hun har vært turneringsleder en rekke ganger der Clono har vært i bruk
Foto: Ole Kristian Valvåg

Du er president i Nordisk sjakkforbund – hva er deres viktigste agenda?

Vi burde nok hatt et noe tettere samarbeid på tvers av landegrensene og dratt nytte av hverandres erfaringer på ulike områder, som f.eks. skolesjakk og rekruttering. Flere medlemmer, og deriblant flere jenter! Vi ønsker også å hjelpe klubbene med å øke antall medlemmer og utdanne flere dommere, instruktører og turneringsledere.

 

Kommer familien tilbake til Tromsø noen gang tror du?

Ja, jeg tror det, men kanskje ikke med det første! Jeg har jo familie og 2 tantebarn her nede, samtidig som det er lettere å reise rundt for å spille sjakk på Østlandet. Nordnorge og Tromsø er favorittplassen, men akkurat nå er det lettere å bo i Sandefjord.

 

Hvorfor engasjerer du deg så bra for sjakklivet i akkurat Tromsø når du bor i Sandefjord?

En gang Tromsø – alltid Tromsø😍

Jeg lengter jo litt tilbake til Tromsø og det er jo det som er klubben min uansett hvor jeg er! Når jeg kommer nordover på turnering er det som å komme hjem. Derfor vil jeg gjerne fortsatt bidra med det jeg kan for å drive klubben videre!

Her sørpå legger jeg mest innsats i å spre sjakkglede på skolen der jeg jobber, og det er også utrolig givende. Vi har sjakkbrett i klasserommet og jeg får arrangere turneringer og handle inn utstyr. Elevene elsker sjakk og det varmer mitt sjakkhjerte.

 

Kan Tromsø sjakklubb gjøre noe mer for å utvide klubbaktiviteten?

Jeg håper vi får i gang kurs og foredrag på onsdagene igjen. Hvis vi kan tilby kurs og foredrag onsdager, nettsjakk mandager og klubbkveld med turneringer på torsdager, så har vi et veldig godt tilbud til medlemmene våre.

 

Her har Anniken funnet tonen med nok en person som elsker den flotte energien rundt henne – kona til den islandske sjakkpresidenten!
Foto: Privat

 

Aktuelle lenker:

 

Tidligere intervjuer i denne intervjuserien: